Алексиев: Публични личности пречат на МБАЛ-Поморие, но я развиваме въпреки тях
Алексиев: Публични личности пречат на МБАЛ-Поморие, но я развиваме въпреки тях / netinfo

Община Поморие, в лицето на мен като кмет, и ръководството на общината, застава зад МБАЛ - Поморие и ще продължава да я развива, въпреки трудностите, които някои хора ни поставят. Молбата ми е тези хора вече наистина да спрат да пречат на развитието на болницата. Това са обществени личности. И те се намират в конфликт на интереси, когато гласуват по такива въпроси в Общинския съвет. Ако настоявате, мога да кажа и имената им, каза на пресконференция днес кметът Иван Алексиев.
Днес стартира проектът „Изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в МБАЛ - Поморие", който е по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В МБАЛ - Поморие ще бъдат инвестирани 681 039 лева, които са 100-процентова безвъзмездна финансова помощ по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия".
Основната цел е повишаване на енергийната ефективност в „МБАЛ Поморие" и намаляване на парниковите газове и замърсителите на въздуха чрез смяна и реконструкция на вътрешната отоплителна инсталация в болничното заведение.
Сегашната отоплителната инсталация е амортизирана, с чугунени радиатори, и от 2009 г. не работи. Отоплението става с електрически печки, при това само в кабинетите и стаите за болничен престой. Всички останали помощни и обслужващи помещения не се отопляват. Това е причината в сградата като цяло да не може да се поддържат нормативните параметри на микроклимата и да се създадат комфортни условия за медицински, обслужващ персонал и пациенти.
След ремонта всеки корпус ще има самостоятелна тръбна мрежа - "лъчева" схема, сградата ще се разделя на зони с възможност за поддържане на различни температури - съобразени с нуждите и графика на използване на помещенията, а старите чугунени радиатори ще се сменят с нови алуминиеви.
"Този проект надгражда предшестващ и това е най-хубавото. По този начин допълнително се подсилва процеса по енергийното обновяване на сградата, което ще допринесе за намаляване на парниковите газове и замърсители на въздуха, както и намаляването на разходите за енергия. Крайните очаквания от проекта са да се подобри икономическото състояние на болничното заведение и то да придобие по-голяма конкурентоспособност. В този смисъл ще се постигне и увеличаване на социалните услуги, предлагани от болницата", каза ръководителят на проекта Георги Петков.