Над 1600 дка гора в Шумен се подмладява чрез лесовъдни мероприятия
Над 1600 дка гора в Шумен се подмладява чрез лесовъдни мероприятия / netinfo

На над 1600 декара в Шумен се извършват лесовъдни мероприятия, за да се възобновяват горите по естествен начин. Това заяви зам.-директорът на шуменското държавно горско стопанство Тодор Геронтиев.

Той, директорът на Регионалната дирекция по горите Емил Гелов и Веска Стойнова от Североизточното държавно предприятие показаха пред журналисти места на Шуменското плато, където се провежда сеч с цел подобряване на гората.
На различни обекти се провежда т.нар. възобновителна сеч. Това са райони не по-големи от декар. Премахват се големите дървета, за да могат по-младите фиданки да растат, обясниха лесовъдите.

Над 1600 дка гора в Шумен се подмладява чрез лесовъдни мероприятия
netinfo

Това мероприятие се нарича постепенно котловинна сеч и обхваща до 1 дка от гората. В него се премахва основния дървостой, за да се възобновят ценни дървестни видове, каза Емил Гелов.

Това не се прави безразборно, отбелязаха те и допълниха, че това са възрастни дървета и около тях трябва да има достатъчно фиданки по-високи от 30 см., за да се пристъпи към подобни мероприятия.

Те не са единични. В година се налага да се влиза по няколко пъти, за да се осветлява или прочиства дадено парче нова гора, допълни Тодор Геронтиев. Премахват се издънките от старите дървета и се избират по-ценни видове, които да се запазят.

Така всъщност гората се подновява естествено, отбелязаха горските.
За да станат дърветата големи обаче е нужно време. Веднага след сечта всичко изглежда измачкано. Но след 2-3 години резултатът е друг, заяви Емил Гелов. Той добави, че именно в това е майсторството на лесовъдите - да възобновят гората по естествен път.

Горските се похвалиха, че сечите са сведени до минимум. Това се дължи на ежедневните патрули и превантивна дейност, обясни зам.-директорът на шуменското държавно горско стопанство Тодор Геронтиев.

Той добави, че различни лесовъдни мероприятия се извършват на над 1600 дка.
Над 3 млн. лева са отделени за грижа за гората тази година, каза Веска Стойнева от Североизточното държавно предприятие.