В РЗОК Търговище демонстрираха пръстовия идентификатор
В РЗОК Търговище демонстрираха пръстовия идентификатор / Борислав Курдов

Въведената система за пръстова идентификация в лечебните заведения е полезна за всички, които живеят, спазвайки правила. Това коментира пред журналисти директорът на Районната здравно-осигурителна каса в Търговище Емил Стоянов. Според него, от една страна устройството дава възможност на Касата от името на здравноосигурения да бъде сигурна, че той потвърждава изпълнението на медицинската дейност. „Така пациентът се съгласява с получената помощ и ни дава право да платим от негово име. А и за болниците е важно, защото там нещата са свързани с това, че много от лечебните заведения работят изключително коректно и за тях е важно всяка дейност да бъде верифицирана, което да ги защитава юридически при възникнали спорове" - обясни още Стоянов.
По време на пресконференцията бе отбелязан и факта, станал ясен на 29 септември, че въвеждането на системата за пръстова идентификация ще стартира от 1 ноември. Дотогава се дава шанс на лечебните и болничните заведения да тестват системата, а и на гражданите да се запознаят с нея. Първоначалната регистрация се случва за около 2-3 минути, а последвало ползване на медицинска помощ само ще се извършва еднократно идентифициране. Пред медиите как на практика работи системата демонстрира директорът на Касата в Търговище Емил Стоянов.
В болничните заведения в областта вече има закупени устройства и с тях се работи от предварително обучени служители. В зависимост от отделенията и дейностите, които се извършват болниците имат различен брой устройства: в МБАЛ-Търговище са около 20, в Попово има 3, в Омуртаг - 5, при д-р Тасков има 2 и при д-р Папуров - 1.
„Тези устройства не свалят пръстов отпечатък, а генерират код от няколко определени точки от пръста" - подчерта още Стоянов.
Към края на септември на територията на Търговищка област, няма пациенти, които да са отказали да им бъде направена пръстова идентификация. Вече има около 600 създадени регистрации, като част от тях (около 50) са на хора, пожелали това доброволно, без да им се налага хоспитализиране. От РЗОК отчетоха, че в областта не е имало недоволство или напрежение, от страна на управители на лечебни заведения или пациенти, заради нововъведението.
В края на срещата Стоянов съобщи, че НЗОК съвместно с Българския зъболекарски съюз са договорили трета безплатна дейност за възрастни над 18 години. И вече са подписани допълнителните споразумения със стоматолозите на територията на нашата област.