Европейска нощ на учените в Габрово
Европейска нощ на учените в Габрово / nauka.bg/night

Технически университет – Габрово ще се включи днес, 30 септември, в Европейската нощ на учените. Събитията ще продължат от 18.00 до 20.00 часа и ще се проведат в сграда Интеграл (Корпус 1),  сграда „НУК“, (корпус 1), сграда „Баждар“ (корпус 2), сграда Ректорат, ет. 3 (лаборатории 3315, 3314, 3310) и сграда „Партийна школа“ (корпус 6) на Университета, а входът е свободен.

Европейската нощ на учените е събитие, което се случва едновременно в стотици градове в цяла Европа и по света в последния петък на месец септември. В тази нощ университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика.

10-тата Европейска нощ на учените в България ще се проведе на повече места от всякога. Мащабната програма в нощта на 30 септември (петък) включва събития в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен.

Европейска нощ на учените в Габрово

18:00-20:00, сграда „Интеграл“, корпус 1, лаборатория 1001
Лаборатория FRESH: CNC оборудване и технологии

В съвременното производство иновационните технологии са неразделна част от всеки производствен процес. В лабораторията по CNC оборудване и технологии са представени металорежещи машини и системи от най-високо ниво. По време на „Европейската нощ на учените 2016“ ще се проведат демонстрации с последно поколение CNC системи на Siemens и Haas, внедрени в машини, които разполагат с иновативни системи за измерване на заготовката и инструментите.

18:00-20:00, сграда „НУК“, корпус 1, лаборатория 1000
Лаборатория FRESH: термодинамичната оптимизация – основа за енергийна ефективност и екологичност

Ако се интересувате от енергийна ефективност и рационално използване на енергията, това е лабораторията, която непременно трябва да посетите. В нея се извършват научноизследователски изследвания в областта на интензификацията на топлообмена, термодинамичната оптимизация и енергийните изследвания на соларотермични панели. Лабораторията е снабдена със съвременна компютъризирана измервателна техника.

18:00-20:00, сграда „Баждар“, корпус 2, лаборатория 2217
Лаборатория FRESH: интелигентни системи, които се грижат за нашата безопасност и благополучие

Вълнува ли ви сигурността ви в ежедневието? Загрижени ли сте за охраната и контрола на имуществото ви? Възможно ли е сами да се погрижите технически за вашата безопасност и благополучие? Научете повече за съвременните тенденции в развитието на системите за видеонаблюдение, сигнално-охранителната дейност, контрола на достъпа и пожароизвестяването с нагледни демонстрации в лабораторията по „Осигурителна техника“.

18:00-20:00, сграда „Баждар“, корпус 2, лаборатория 2412
Лаборатория FRESH: моделиране на колебателните движения на кораб

Ще бъдат демонстрирани колебателните движения на кораб, които включват бордово и килево клатене, и вертикални колебания. Ще бъдат изпълнявани демонстрации на специален стенд-симулатор, реализиран във вид на хексапод с шест степени на свобода. Ще бъде дадена възможност всеки сам да задава движенията на платформата.

18:00-20:00, сграда „Баждар“, корпус 2, лаборатория „Осветителна и инсталационна техника“
Лаборатория FRESH: влиянието на светлината и цветовете върху здравето, работоспособността и настроението на човек

Човек възприема значителна част от информацията за околния свят чрез зрението си и благодарение на качеството на светлината и цветовете. Лабораторията „Осветителна и инсталационна техника“ предлага демонстрация на всички видове конвенционални и нови LED технологии при светлинните източници и тяхното управление с възможност за оценка на качеството на излъчваната от тях светлина и енергийната им ефективност.

18:00-20:00, сграда Ректорат, ет. 3, лаборатории 3315, 3314, 3310
Лаборатория FRESH: роботиката и автоматиката – четвъртатаиндустриална революция

Сред активностите, които ще можете да видите, са демонстрация на управление на роботизирани системи от мобилно устройство, движение на мобилен робот по предварително зададена траектория, управление на верижен робот, както и управление на различни видове технологични обекти и процеси с програмируеми логически контролери

18:00-20:00, сграда „Партийна школа“, корпус 6, лаборатория 6305
Лаборатория FRESH: CAD/CAM системи и бързо прототипиране

В последното десетилетие CAD/CAM системите заемат ключова позиция във всеки етап на производство. Чрез иновационната система за 3D принтиране, лабораторията предлага лесен и бърз преход от компютърнопроектирано изделие до създаване на негов реален модел за много кратко време.