Лекари излизат на протест срещу тежкото финансово състояние на болница “Св. Мина“
Лекари излизат на протест срещу тежкото финансово състояние на болница “Св. Мина“ / Darik News, архив

Митинг, заради тежкото финансово състояние на МБАЛ “Св. Мина“ в Пловдив, ще се проведе днес пред лечебното заведение.

Липсата на достатъчно средства води до напускане на медицински кадри, отлив на пациенти и невъзможност да се работи поради липса на лекарства и консумативи, алармират от лечебното заведение.

Преди две седмици директорът на МБАЛ “Св. Мина“ д-р Галина Карауланова настоя пред ОбС на града за спешно общинско субсидиране от 350 000 лева, с което до края на годината да се направят всички необходими плащания, а през 2017-та на болницата да се отпуснат още 2 милиона лева целева субсидия.

Пред Дарик тя обясни, че дълговете на болницата възлизат на над 3 милиона лева, но въпреки тежкото финансово състояние „Свети Мина“ може да се самоиздържа, ако се платят старите задължения. От началото на годината за лечение там са преминали над 5000 пациенти. В залата на местния парламент дойдоха и колеги на Карауланова, които заявиха, че ако не бъдат чути, ще преминат към протестни действия.

На предишно заседание ОбС вече гласува увеличаването с 1 млн. лв. на капитала на здравното заведение за покриване на просрочени задължения. От активите на болницата беше изваден и родилен дом „Весела“, като в мотивите за това беше посочено, че имотът има големи разходи по подръжката и стопанисването.

На митинга днес ще присъстват и представители на синдикалните организации в "Свети Мина".