Вирусът зика е по-опасен, отколкото се очакваше
Вирусът зика е по-опасен, отколкото се очакваше / БГНЕС, архив

Вирусът зика по-често предизвиква вродени дефекти, отколкото смятаха учените, предаде ТАСС. Това заяви на пресконференция в Харвардския университет директорът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи.

Пресконференцията бе посветена на борбата с вируса зика. По-рано американски учени предполагаха, че вероятността новородено да е засегнато от микроцефалия е между 1 и 13 процента, в случай че майка му е била заразена с вируса през първото тримесечие от бременността си.

Грози ни световна епидемия от микроцефалия, предупредиха учени

Д-р Фаучи отбеляза, че всъщност опасността е далеч по-голяма, ако се държи сметка за възможни неврологични проблеми в развитието на детето, за влошаване на слуха и зрението му. "Ако се говори за каквито и да било вродени дефекти, смятам, че показателите надхвърлят 13 процента", каза той. "Предполагам, че ни предстои да се сблъскаме с нещо много тревожно".

Американецът на около 70-годишна възраст, който умря през юни, след като се заразил със зика по време на посещение в Мексико, може да е предал заразата на сина си чрез сълзите и потта си, увериха учени, цитирани от Франс прес.

За този мистериозен случай бе оповeстено през юли от американските Центрове за контрол и превенция на болестите.

Ново откритие: Зика се разпространява и чрез сълзи

Всички познати възможности за предаване на заразата, включително чрез ухапване от комар, бяха изключени, отбелязаха учени, които са представили резултатите от изследването си пред New England Journal of Medicine. 38-годишният син, който се излекувал от заболяването, не е пътувал до страна, в която се разпространява болестта зика, нито е имал сексуален контакт с човек, заразен с вируса. Учените са на мнение, че единствената възможност е да се е заразил от баща си, когато го посещавал в болница в Солт лейк сити.

Това е първият регистриран в САЩ смъртен случай вследствие на заразяване със зика.

Източник: БТА