Пращат 16-годишен в Бойчиновци заради блудство
Пращат 16-годишен в Бойчиновци заради блудство / DarikNews.bg, архив

Районна прокуратура - Стара Загора постигна осъдителна присъда срещу 16-годишния К. И. от Харманли. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 29 април в Стара Загора извършил блудство на момче като употребил сила. Предвиденото наказание е „лишаване от свобода" от две до осем години, след приложение на чл.63 от Наказателния кодекс - „лишаване от свобода" до три години.

Районен съд - Стара Загора е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като подсъдимият К. И. се е признал за виновен.

Представителят на Районна прокуратура - Стара Загора е поискал на подсъдимия да бъде наложено наказание „лишаване от свобода" за срок от една година, при условията на чл.58а от Наказателния кодекс, като същото да се изтърпи ефективно. Мотивите на прокурора за налагане на ефективно наказание са били напълно приети от съдебния състав.

След като бил признат за виновен от Районен съд - Стара Загора на подсъдимият К. И. било наложено наказание „лишаване от свобода" при „общ" режим за срок от една година. След редукцията на наказанията по чл.58а ал.1 от Наказателния кодекс, наказанието е намалено с 1/3 и подсъдимият трябва да изтърпи ефективно наказанието си, а именно „лишаване от свобода" за срок осем месеца в Поправителен дом - Бойчиновци.

По делото е установено, че подсъдимият К. И. е бил настанен в Дом за деца лишени от родителски грижи в Стара Загора. Младежът извършвал многобройни бягства от дома, като нееднократно бил обявяван за общодържавано издирване. На 29 април вечерта в помещение, в институцията където е бил настанен, използвайки сила, той извършил блудствени действия по отношение на дете, което също е било настанено в Дома.