Как се стигна до размер от 500 лв. на годишния данък за такситата в Габрово?
Как се стигна до размер от 500 лв. на годишния данък за такситата в Габрово? / Gabrovonews.bg

От 2017 година такситата в Габрово ще плащат годишен данък от 500 лв. Предложението на местната администрация бе прието вчера от Общинския съвет при заселени мерки за сигурност, присъствие на таксиметрови шофьори в местната пленарна зала и разгорещен дебат от страна на съветниците.

Мнозинството от ГЕРБ отхвърли предложението на Пепа Сомлева, съветник от „Будно Габрово" за размер на данъка от 365 лв., около което се обединиха социалистите, АТАКА и Движение 21. Представителите на Реформаторския блок проявиха въздържание по въпроса.

Полицаи охраняваха местния парламент в Габрово при гласуването на годишния данък за такситата

Администрацията на Община Габрово смята, че чрез размер на данъка върху такситата за 2017 г. от 500 лева се постига равнопоставеност на данъчно задължените субекти, баланс между фискалните интереси на Общината и възможностите на данъчно задължените субекти да заплащат дължимия от тях данък.

Това стана ясно при обосновката на гласуваното вече предложение от страна на директора на Местни данъци и такси Мария Йозова, което тя представи пред местния парламент.

Само ГЕРБ подкрепи предложението, от РБ продължиха да се придържат към въздържание, независимо че по време на целия дебат имаха негативни изказвания спрямо аргументите на администрацията за повишаване размера на данъка и отправиха упреци към промените в националното законодателство, касаещи темата, които според тях били под влияние на определено лоби.

Репортаж от дебата и гласуването в Общинския съвет на Габрово.