Деца от цялата страна се включиха в конкурс за рисунка, посветен на осиновяването
Деца от цялата страна се включиха в конкурс за рисунка, посветен на осиновяването / netinfo

Деца от цялата страна изпратиха своите рисунки за конкурса, организиран от Центъра за обществена подкрепа в Горна Оряховица, посветен на осиновяването. Детските рисунки са изложени в Центъра, където днес се провежда Ден на отворените врати по темата за осиновяването.

„Радваме се, че нашият конкурс имаше такъв отзвук. Пристигнаха рисунки от различни населени места от страната, рисувани от деца на възраст от 4 до 18 години. На някои от тях има много мили послания, посветени на осиновяването, семейството и дома. Децата ще могат да рисуват тук и днес през целия ден”, сподели управителят на Центъра Светла Панева. За малките художници са подготвени и специални грамоти и малки подаръчета. Детската изложба днес разгледа заместник-кметът Йорданка Кушева, която уважи инициативата и посети центъра.

За първа година Центърът за обществена подкрепа в Горна Оряховица, се включва в отбелязване на Националния информационен Ден на осиновяването - 29 септември.

Проявата се организира от Българската асоциация Осиновени и осиновители (БАОО), а целта е да се информира обществеността и заинтересованите граждани къде, кога и как могат да получат информация, подкрепа и помощ по въпросите за осиновяването на деца, както и да се популяризира актът на осиновяване и промяна на обществените нагласи.

„По тази тема трябва да се говори, трябва да започнем да променяме нашето общество, че в това да осиновиш дете или да си осиновен няма нищо необикновено или лошо, че тези деца и родители не са по-различни от останалите. Инициативата ни е насочена към кандидат - осиновителите и хората, които още не са взели решение за осиновяване. Искаме да им покажем какви са възможностите за подкрепа от страна на организацията. Идеята ни е да има срещи с хора, които вече са осиновили дете, да се обменя опит, да предоставим професионални консултации на осиновителите, да се сформира група за взаимопомощ за повишаване на родителските умения и да се обменят опит и идеи. Инициативата ни също е насочена и към деца и граждани за да се създаде положителни нагласи към осиновените и техните семейства”, коментира управителят на центъра Светла Панева

До 17.00 ч. днес, всеки желаещ може да посети Центъра и да разговаря със съответните специалисти. През целия ден на телефон 0882 165 368 се предоставя информация по въпроси, свързани с процеса на осиновяване на всички заинтересовани.

Присъстващите в Центъра могат да изгледат презентация на тема „Психологически и социални аспекти на осиновяването”, а след това да разговарят със съответните специалисти по темата. Показан бе и документалният филм „Триъгълник от любов”, създаден по проект на БАОО „Да не отхвърлим за втори път едно дете”, програма „Вяра в семейството”, осъществен с подкрепата на Фондация „Лале” и Фондация ОУК.

Специалистите от Центъра за обществена подкрепа са подготвили специални материали по темата за осиновяването и заедно със свои колеги от Дирекция „Социално подпомагане”, отдел „Закрила на детето” консултират всички заинтересовани.

В следобедните часове за децата бе показан и филмът „Стюарт Литъл”.