Hаграждат отличените участници в конкурса за екслибрис
Hаграждат отличените участници в конкурса за екслибрис / DarikNews, архив

В Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе ще се състои официалната церемония, по време на която ще бъдат обявени резултатите от ХІІ Международен конкурс за екслибрис, който тази година е под мотото „Еx Vino – Ex Veritas“. В рамките на събитието ще бъде открита и изложба с творби на участниците в конкурса.

За втора поредна година Международният конкурс за екслибрис се организира под патронажа на Министeрството на културата.

През 2016 година свои творби са изпратили 209 автори от 29 държави. Най-много са творците от Унгария, Турция и Украйна. Сред участниците са и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия, Елеонора Гершанович от Германия и победителката от предната година – Полина Петрова от България. Най-младите участници във форума са възпитаници на Унгарско-английско езиково училище в град Нирбатор - Унгария и учлище по изкуствата в град Керсон - Украйна. Най-възрастният участник е 86 годишният Арпад Шаламон от Словения.

Тази година председател на журито на конкурса е проф. Светослав Кокалов и членове: проф. Божидар Йонов и Иван Токаджиев.

Международният конкурс за екслибрис „Еx Vino – Ex Veritas“ се осъществява с финансовата помощ на Община Русе по Програма „Култура“ за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.