Ген. Румен Радев: Обида е за България да гласуваш за неизвестен кандидат за президент
Ген. Румен Радев: Обида е за България да гласуваш за неизвестен кандидат за президент / Дарик Сливен

Обидно е за целия български народ да се гласува за неизвестен кандидат за президент. Това заяви в Сливен кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев по повод социологическо проучване, според което кандидат на ГЕРБ е най-вероятният победител в изборната надпревара за президент.

„Това е жалкото, това са небивалици и е обидно за всички нас и целия български народ. Хората наистина искат да видят кандидати, личности, дебати, сблъсък на мнения и идеи. Те искат да знаят кой има амбицията, и как ще стои на този пост", коментира още ген. Радев.

Той заяви, че според него има сценарий с европейски средства да се финансират допълни бежански лагери и трябва ли нашата демография да се решава с вносни бежанци, защото въпреки уверенията, че България няма да се превръща от периферия на Европейския съюз в буфер за бежанци и бежански лагер има някой сигнали, които трябва да бъдат изяснени докрай.

Според него първият е отпуснатите 160 млн евро помощ от ЕС, които бяха обявени за усилване на границата, огради, жива сила. „От тях се оказва, че ще има пари за издръжка за бежанци и за строителство на центрове за мигранти", уточни ген. Радев.

Вторият обезпокоителен факт е изявлението на изпълнителния директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова за трайно заселване на бежанци в райони с демографски райони. „Ние наистина трябва да знаем има ли сценарий за трайно заселване на бежанци в тези райони, има ли сценарий с европейски средства да се финансират допълни бежански лагери и може ли нашата демография да се решава с вносни бежанци", коментира още ген. Радев. Хората трябва да са сигурни, и да има гаранция, че България няма да има промяна в своя етнически състав, ценности, религия, демография.

„Това е нещото, което държим и трябва да знаем", каза още кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев. Той очаква отговора от официалните български власти.

Ген. Румен Радев се срещна със сливенската общественост. Дискутираха се основните теми за националната сигурност предвид бежанската вълна към Европа и защитата на националните интереси в сложната геополитическа ситуация днес.