Арестуван е мъж, подпалил кола и отправил закана към прокурор
Арестуван е мъж, подпалил кола и отправил закана към прокурор / DarikNews.bg, архив

33-годишен мъж е задържан за палежа на прокурорски автомобил в Костинброд, предаде БГНЕС. Колата бе подпалена на 12 септември, а собственичката Лидия Миткова е била прокурор по дело срещу арестувания Станислав Бончев. Той е бил предаден на съд от Миткова с обвинение за закана с убийство, при която той е насочил пистолет към главата на друг мъж през 2014 г.

На 12 септември в Костинброд е запален автомобилът на прокурор Лилия Микова. Няколко дни по-късно тя получава и заплашително писмо. Отправени обидни квалификации, предупреждения, че я наблюдават, че я следят от близо, че следят внуците й момче и момиче и др.

При огледа на палежа край колата са били намерени две капачки от минерална вода със син и розов цвят, както и бяла ръкавица, каза заместник-директорът на ОДМВР - София комисар Георги Тотков.

Разследват палеж на прокурорски автомобил в Костинброд

След като на следващия ден е намерено заплашителното писмо, в него се говори за внуците на прокурора - момче и момиче. „Това ни даде възможност да свържем двете деяния и да търсим символика в синята и розовата капачка. Тези съвпадения ни дадоха основния да смятаме, че извършителят на двете престъпления е един и същ", каза той.
Писмото е причина за образуване на второ разследване за отправена закана спрямо длъжностно лице. Седем дни по-късно разследващите се ориентирали към Станислав Бончев и го поканили на разузнавателна беседа.

Бончев казал неща и за палежа, и за писмото, които може да знае само извършителят. „В рамките на тази разузнавателна беседа дори той е направил извън процесуални самопризнания за съпричастност към палежа на прокурорския автомобил", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В един момент Бончев преценил, че това, което е казал, го застрашава и ще бъде задържан. Затова опитал да даде подкуп на полицаите, които са го разпитвали. Той е бил от 140 лв. - всички пари, които имал. Служителите на реда докладвали и Софийска градска прокуратура започва разследване за предлагане на подкуп.

Прокурорите обединяват трите производства в едно за подкуп, за закана на длъжностно лице и делото за палежа на прокурорската кола.

Бончев е с мярка за неотклонение задържане под стража.