11 партии, 5 коалиции и 14 ИК се регистрирали за президентския вот
11 партии, 5 коалиции и 14 ИК се регистрирали за президентския вот / БГНЕС, архив

За участие в президентските избори са регистрирани 11 партии, пет коалиции и 14 инициативни комитети. Срокът за регистриране на кандидати е до 17.00 часа на 4 октомври, припомни пред журналисти Камелия Нейкова - член и говорител на ЦИК.

През 2009 година за участие в президентските избори бяха регистрирани 21 партии, една коалиция и шест инициативни комитети.

Досега има заявления за девет кандидатски двойки. За част от тях има решения на ЦИК, а за останалите тече проверка в ГРАО.

За участие в информационната кампания на националния референдум са регистрирани девет партии, три коалиции и 22 инициативни комитети, каза Нейкова.

Слави Трифонов към партиите: Късно е, либе, за китка

В предходния референдум бяха регистрирани 30 партии, една коалиция и осем комитета.

До 1 октомври при кметовете трябва да приключат консултациите за назначаване на секционните избирателни секции /СИК/. На места тези консултации вече са направени и в ЦИК се надяват кметовете да успеят в срок.

В срок до 5 октомври ЦИК изпраща на РИК информация за заличените партии, за извършените промени в състава и наименованието на коалициите, както и информация за заличените коалиции и инициативни комитети. На тази дата ЦИК приема с решение правила за отразяването на предизборната кампания в медиите. На 5 октомври ЦИК определя чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати и ги обявява. ЦИК чрез жребий определя реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии, коалиции и инициативни комитети, в различните форми на предизборната кампания, също на 5 октомври.

Социолог: Предстои интересна кандидатпрезидентска битка

Срокът, в който ЦИК трябва да обнародва в Държавен вестник регистрираните кандидатски листи за президент и вицепрезидент е 6 октомври.

Източник: БТА