Симеон Сакскобургготски на молебен и изложба в Симитли
Симеон Сакскобургготски на молебен и изложба в Симитли / Снимка: Община Симитли

Бившият премиер Симеон Сакскобулгготски гостува в Симитли днес, където заедно с кмета на община Симитли Апостол Апостолов откриха изложбата „Духът на миналото в образи".

Рано сутринта пък присъстваха на молебен за закрила на българския народ, отслужен в църквата „Рождество на Пресвета Богородица" в града. Гостът бе впечатлен от експозицията, съставена от картини на студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски"-Благоевград.

„Творбите показват автентични неща за нашата страна и по-конкретно за община Симитли, виждате картина с кукер, който е един от символите на нашата община. Иизложбата е допълнена с характерни за този край етнографски елементи и носии", сподели кметът Апостол Апостолов.

Бившият премиер също остана впечатлен от картините на младите художници. „С две думи искам само да кажа, че много се радвам, че успях да включа в програмата си за посещение в община Симитли. Моето желание бе с присъствието си да насърча младите художници, защото ето такива картини от нашата си България, нещо, което е много по-автентично, ме радват. Всички ние трябва да подкрепим тази инициатива. Радост за мен бе и това че отново съм в Симитли, затова искам да благодаря за поканата на кмета Апостол Апостолов и на Кристиян Ковачев", заяви Симеон Сакскобурготски. Градоначалникът и гостът си рамениха подаръци, един от които бе с изключително емоционална стойност за бившия премиер, тъй като представляваше колаж от снимки от първото му посещение в общината на Националния празник на България - 3 март 2004 година.

След изложбата Симеон бе на официалното представяне на туристически пътеводител на симитлийския край. Пътеводителят бе представен от Кристиян Ковачев и проф. д-р Нина Христова. „Пътеводител на симитлийския край" вече е достъпен в електронен вариант на www.simitli.bg, където всеки желаещ може да се запознае със съдържанието му. Приятна изненада бяха прекрасно подредените гозби, приготвящи се само в този регион. Баници с кестени, баници с праз, чушки с извара и много красиви пити хляб и десерти бяха приготвили бабите Катя и Райна от село Брежани.