Тотев: Проверката на Колодрума много закъсня. Залата отговаря на всички изисквания
Тотев: Проверката на Колодрума много закъсня. Залата отговаря на всички изисквания / Дарик радио
Тотев: Проверката на Колодрума много закъсня. Залата отговаря на всички изисквания
90084
Тотев: Проверката на Колодрума много закъсня. Залата отговаря на всички изисквания
  • Тотев: Проверката на Колодрума много закъсня. Залата отговаря на всички изисквания

„Проверката на Колодрума много закъсня. Очаквахме я още през 2015-та година когато бяха подадени сигналите“. Това заяви в кулоарите на ОбС кметът Иван Тотев по повод финансовата инпекция на държавната агенция (АДФИ) в община Пловдив, свързана с разходваните средства за изграждане на строежа на спортната зала в града.

По време на заседанието на местния парламент съветникът от БСП Иван Петков зададе въпроси, свързани с точната сума, изразходвана за построяването и довършителните работи на залата, кой е контролирал и приел извършения от „Главболгарстрой” ремонт на осветлението през 2016 г. и дали е платена цялата сума от 250 хил.лв. за изграждането на допълнително осветление.

В отговор градоначалникът беше категоричен, че изграждането на Колодрума струва 49 милиона лева и съоръжението отговаря на всички изисквания, като даде пример с проведеното там наскоро  Европейско първенство по волейбол.

На въпрос на Дарик има ли притеснения от проверката от АДФИ, Тотев отговори категорично с „не“. През следващите години Община Пловдив може да инвестира допълнителни средства за надграждане и подобряване на техническото оборудване на залата, каза още той и допълни, че за присъединяването на съоръжението към ЕВН са дадени допълнително 36 000 лева.

Кметът заяви още, че в момента започва огледа на залите в България за домакинство през 2018 -та година на Европейското за мъже по волейбол и все още никое от спортните съоржения в страната няма подписан договор с Федерацията по волейбол. По думите му, нормално е някои от залите да отпраднат от надпревата, тъй като броят им е достатъчно голям.

Сигналът в АДФИ за Колодрума е на депутатите от Патриотичния фронт. От партията съобщиха още, че от финансовата агенция са констатирали нарушение на Община Пловдив при проверка на извършените разходи през 2015 година за обществена услуга превоз на пътници. Установено е, че на превозвача „Пълдин бус“ ЕООД са изплатени 61 590. 41 лв. в повече от полагащото се.

По време на инспекцията превозвачът е внесъл в Община Пловдив 30 903.92 лв.  В съответствие с разпоредбите тази сума е възстановена в централния бюджет.

Съгласно подписано споразумение от тази година между общината и превозвача останалото - разлика в размер на 30 686.49 лв., ще бъде прихваната от бъдещи плащания на Община Пловдив към „Пълдин бус“ ЕООД.

Още от изказването на кмета Иван Тотев за проверката в Колодрума, чуйте в звуковия файл.