Възраждат паметта за български професор от НАСА
Възраждат паметта за български професор от НАСА / Областна администрация - Видин

Областният управител на Видин Момчил Станков прие днес в кабинета си учени- възпитаници на своя именит съгражданин проф. д-р инж. Виден Табаков (1919 - 2015). Роденият в с. Стакевци, Видинско, проф. Табаков е един най-изявените и активни изследователи в областта на космонавтиката и ракетостроенето. През 2014 г. е обявен за почетен професор на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) в САЩ.

На срещата в областната администрация присъстваха проф. Ауатеф Хамед, директор на лабораторията за изследване на газови турбини от Университета в Синсинати (Охайо, САЩ), д-р Георги Дренски - последен докторант на проф. Табаков, ръководител на „Дженерал Електрик" в гр. Баден, Швейцария, проф. дтн Георги Сотиров, научен секретар в Института за космически изследвания и технологии към БАН, проф. д-р Борислав Тошев от Софийски университет „Св. Климент Охридски" и г-н Цветко Лилкин, член на организационния комитет за провеждане на честване, посветено на живота и делото на проф. Виден Табаков.

„Нашите проучвания показаха, че в България почти нищо не се знае за проф. Виден Табаков. Моите проучвания показаха, че вероятно това е най-успешният български учен. Той има съществен принос в световната наука и е ярък пример за развитието на човешката цивилизация в областта на космическите изследвания. Ние се опитваме да върнем паметта за проф. Табаков и да възстановим правилната оценка за този човек. За нашия край това е особено важно", каза проф. Борислав Тошев, който също е родом от Видин.
„За видинската общественост името на проф. Табаков е добре известно и няма да бъде забравено. Той е пример, от който младите хора трябва да се учат", коментира областният управител. Момчил Станков информира гостите си за инициативата на местната власт да разкрие във Видин обучителен център към Русенски университет „Ангел Кънчев". Областният управител определи проектите в сферата на образованието и младежката заетост като приоритетни за повишаване на конкурентоспособността и на перспективите за развитието на региона.
Проф. Хамед оцени образователната инициатива за младите хора. Сътрудничката на проф. Табаков от университета в Синсинати обърна специално внимание на връзката между образователните институции и фирмите, за да могат специалистите, след като излязат от университетите, да се реализират.

„Места на памет" - така определиха инициативата, около която учените - възпитаници и колеги на проф. Табаков се обединяват, за да продължат паметта на големия космически изследовател и на други български учени с принос в световната наука.
„Идеята е да се създадат музеи, да се поставят статуи, да се възстанови старата къща в родното село Стакевци на проф. Табаков", обясни последният негов докторант д-р Георги Дренски. „Без постиженията на хора като проф. Табаков, Джон Атанасов, няма да сме на това ниво, на което сме днес", каза д-р Дренски, цитирайки дипломатически представители у нас, изразили готовност да помогнат за реализацията на инициативата. Своята готовност за подкрепа обяви и областният управител Момчил Станков.
Във Видин учените бяха посрещнати и в СУ „Цар Симеон Велики", където проф. Табаков е завършил гимназиалното си образование. Неговите възпитаници са взели участие в научните конференции в памет на българския изследовател, организирани от БАН на 26 и 17 септември в София и Белоградчик.

В своето съобщение по повод събитието, БАН припомня забележителния научен принос на проф. Виден Табаков, който в продължение на половин век е един от най-изявените и активни изследователи в областта на космонавтиката и ракетостроенето. Той работи по изстрелването на космическите ракети „Сатурн". Проф. Табаков е участник в екипа, подготвил мисията и изстрелял в космоса "Аполо 11", чийто командир Нийл Армстронг на 20 юли 1969 г. стана първият човек, стъпил на Луната. Работи и в Аржентина, където е включен в екипа от германци, италианци и местни специалисти, който разработва първия аржентински свръхзвуков самолет. В университета в Синсинати българинът поставя началото на докторска програма по космонавтика и обучава над 50 докторанти и над 200 магистри.

През годините Табаков работи и за военноморските сили на САЩ, за "Дженерал Електрик", "Проктър енд Гембъл", "Ролс-ройс". Член е на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери. Изнася лекции по целия свят. През 2014 г. Виден Табаков е обявен за почетен професор на НАСА. Такава чест е оказана на много малко натурализирани в САЩ специалисти.