Викат пловдивски колоездач в националния отбор за Европейското във Франция
Викат пловдивски колоездач в националния отбор за Европейското във Франция / ТЕМПО НЮЗ

Младият колоездач на "Цар Симеон 1898" Николай Генов ще бъде повикан в предствителния мъжки национален отбор на България за предстоящото Европейско първенство на писта във Франция.

17-годишният пловдивчанин е в плановете на националния селекционер Денчо Минев, заедно с родната звезда и рекордьор в пистовото ни колоездене Мирослав Минчев от КК "Спринт" - Разград.

Както е известно двамата, заедно с пазарджиклията Станилав Киров представяха България и на Балканиадата в Гърция през април, която се проведе на олимпийския колодрум в гръцката столица Атина.

Европейско първенство на писта за мъже ще се проведе от 19 до 23 октомври във Франция и ще събере голяма част от световния пистов елит.

Повиквателната на младежкия национал Николай Генов при мъжете няма да бъде изненада, след силните стартове на пловдивчанина в предишния спортно-състезателен сезон, смятат специалистите.

Преди година Нико направи фурор със силното си представяне – спечелени 5 шампионски титли и 2 вицешампионски, на държавното лично-отборно първенство по колоездене на писта при юношите старша възраст. Тогава талантливият пловдивчанин блесна с отлична спортна форма и тактика, като на пистовия шампионат Генов обра златните медали при юношите старша възраст и младежите в традиционните индивидуални дисциплини – бързина чрез отстраняване, бързина на 1000 метра от място, 3000 метра индивидуално преследване и скрач.

После Ники спечели със съотборниците от „Цар Симеон 1898” вицешампионски титли на 4000 метра отборно преследване, както и в дисциплината "италианско преследване".

За Генов Европейското първенство за мъже ще е дебют, като вълнението и амбициите му са големи.

"Не се притестнявям, че ще бъда абсолютен дебютант на Европейското във Франция. Ще се целя във възможно повече призови класирания. Ще дам всичко от себе си, имам сили за успешно представяне както на "издръжката", така и в бързината и на италианското преследване.  Освен това, националното трико много задължава, във всеки старт ще мисля, че на гърдите си нося герба на България", коментира Николай Генов.