Единодушно гласуваха конкурс за химн на Димитровград
Единодушно гласуваха конкурс за химн на Димитровград / DarikNews.bg, Архив

5-членна временна комисия за изработване на нов Статут за удостояване с почетни отличия и звания в община Димитровград избра днес единодушно по предложение на председателя Гергана Кръстева местният парламент. Тя оглави комисията, в чийто състав ще са също Валентина Кунева, Юлиян Семерджиев, Бончо Димитров и представител на администрацията. В срок до 27 октомври комисията трябва да подготви и представи проекта за статут, съгласно приетото днес решение.

Местният парламент на Димитровград избра също единодушно двама свои представители и за Общинския съвет за намаляване риска от бедствия- Славейко Иванов и Делчо Делчев.

 

Без дебат, против и въздържали се бе гласувано и предложението на кмета Иво Димов за обявяване на конкурс за създаване на химн на Димитровград и определяне на бюджет за провеждането му. Средствата ще бъдат планирани в бюджета за 2017 г., като в днешното решение не фигурира конкретният им размер. В него е записано, че общинският съвет възлага на кмета да проведе публичен конкурс за създаване на химн по повод 70-годишнината на Димитровград. Конкурсната комисия оглави председателят на тази по култура- скулпторът Гроздан Грозев. В състава й са композиторът Виктор Чучков- дългогодишен председател на Съюза на българските композитори, диригентът на общинския духов оркестър Доцо Вътков, композиторът и музикант Евгени Димитров-Маестрото и поетесата Ваня Щерева. Конкурсът ще протече в три етапа- за текст и за музика, като за третия комисията ще определи 3 предложения, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане, а през месец май 2017 г.- общинският съвет ще утвърди избрания химн на Димитровград. Наградният фонд е 2000 лв. за автора на избраната музика и 1 500 лв. за предпочетения текстописец.