Създават образователно-индустриален борд в услуга на бизнеса
Създават образователно-индустриален борд в услуга на бизнеса / снимка: Кирил Кирилов
Създават образователно-индустриален борд в услуга на бизнеса
90067
Създават образователно-индустриален борд в услуга на бизнеса
  • Създават образователно-индустриален борд в услуга на бизнеса

Създаване на образователно-индустриален борд е една от целите на кръглата маса на тема "Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив". Тя се провежда в града на тепетата с участието на министъра на образованието Меглена Кунева, кметът на Пловдив Иван Тотев, Тракия икономическа зона, Индъстри Уоч, професионални гимназии, висши училища и бизнесмени.

Образователният борд ще е представен от Министерството на образованието и науката, община Пловдив, Тракия икономическа зона и Индъстри Уоч.

Ще бъдем по-отворени да посрещаме нуждите на бизнеса, каза Кунева. План-приемът в професионалните гимназии ще бъде съобразен с търсенето в региона. Ще модернизираме гимназиите, ще работим в посока повече стипендии и общежития за учениците – въобще за едно по-гъвкаво и адаптивно образование, допълни министър Кунева. По думите й ще бъде създадена среда, която да убеди родители и ученици, че професионалното образование е една добра алтернатива.

Анализите сочат, че в следващите 2 години инвеститорите в зоната ще имат нужда от над 1000 инженери, химици, софтуерни специалисти плюс още 2000 средни специалисти с висока квалификация.

В Пловдивска област вече има няколко паралелки с дуално обучение, които подготвят квалифицирани кадри.

В зоната има работещи индустрии, което е една добра основа, подчерта Кунева. Тя добави, че през последните години в областта има спад на младежката безработица и на миграцията към София.

В края на кръглата маса ще бъде подписан и меморандум между участниците в нея.

Чуйте и от прикачения звуков файл.