Почина създателката на Един живот за живеене и Всички мои деца
Почина създателката на Един живот за живеене и Всички мои деца / Guliver/Getty Images

Агнес Никсън, създателката на сапунените опери "Един живот за живеене" и "Всички мои деца", които се нареждат сред най-дългите сериали в телевизионната история на САЩ, е починала на 93-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Кончината й, причината за която не се съобщава, е потвърдена от сина й Боб Никсън. Агнес Никсън е починала във възстановителен център в близост до дома й в Роузмонт, Пенсилвания, на 93 години, а не на 88, както съобщават някои издания. Според сайта TMZ.com към момента на смъртта си Никсън е страдала от болест на Паркинсон и пневмония.

"Тя беше изключителна съпруга, майка и човешко същество, но над всичко беше писател, и продължи да пише до последно", казва синът й Боб Никсън.

Броени дни преди смъртта си Агнес Никсън е завършила автобиографичната си книга "Моят живот за живеене", която ще бъде публикувана в началото на следващата година.

Агнес Никсън стои зад сапунените опери "Един живот за живеене" и "Всички мои деца", които се нареждат сред най-дългите сериали в телевизионната история на САЩ.

10 любопитни факта за сапунените опери

"Един живот за живеене" е излъчван по телевизия Ей Би Си в продължение на 44 години, а "Всички мои деца" - 41 години. Двете поредици са донесли на Никсън куп награди Еми за дневни предавания. През 2010 г. създателката им е удостоена с Еми за цялостно творчество.

В края на 60-те години на миналия век Агнес Никсън е била главен сценарист на поредицата "Пътеводна светлина", създадена от Ирна Филипс, наричана Голямата дама на сапунената опера. Сериалът фигурира в Книгата на рекордите на Гинес като най-дълго излъчваната "сапунка" в историята на американската телевизия - в продължение на 57 години, предшествани от 15-годишно радиоизлъчване.

Източник: БТА