Три общини с намерения за проекти за социално включване
Три общини с намерения за проекти за социално включване / Дарик Добрич

Три общини в Добричка област имат намерение да кандидатстват с проекти за социално включване по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщават от Областния информационен център. Към момента единствено общини Шабла, Крушари и Добричка обмислят варианти за изготвяне на проектни предложения по процедурата "Активно включване". Това става ясно след проведените  информационни дни в 7 общини в региона.

По време на срещите, екипът на центъра представи най-важното от насоките за кандидатстване по две процедури, финансирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. Фокусът бе насочен към актуалната към момента процедура „Активно включване“, а втората „Развитие на социалното предприемачество“, бе представена на етап проект.

Проектите, които ще се реализират по процедура „Активно включване“ ще имат за цел подобряване качеството на живот на хората с увреждания и техните семейства, интеграцията им на пазара на труда, както и предоставяне на възможности за връщането на пазара на труда на лицата, които полагат грижи за близките си с увреждания.

Бюджетът е в размер на 20 000 000 лева, като съфинансиране от страна на кандидатите не се изисква. Целевите групи са икономически неактивни лица, хора с увреждания и техните семейства, семейства с деца с увреждания и деца и възрастни в риск.

Общини, доставчици на социални услуги са допустими кандидати по процедурата, като  те могат да изготвят проектни предложения в границите от 80 000 до 391 166 лева. Партньорството е допустимо, но не и задължително. Партньори могат да бъдат общини, доставчици на социални услуги, работодатели, обучителни организации, НПО.
Всички кандидати по процедура „Активно включване“ трябва да подадат своите проектни предложения до края на месец октомври.

Екипът на центъра представи и актуални възможности за финансиране на рибовъдни стопанства в общините Шабла, Балчик и Каварна.
В информационните събития взеха  участие близо 75 човека, сред които представители на общинска администрация, доставчици на социални услуги и медии.