Концерт в памет на джаз музиканта Сашо Сладура в Ловеч
Концерт в памет на джаз музиканта Сашо Сладура в Ловеч / obshtina.lovech

Концерт в памет на известния български джаз музикант Александър Николов, популярен с прякора Сашо Сладура, ще изнесе Общинският духов оркестър на Ловеч в четвъртък, 29 септември, в салона на Ловчанското читалище „Наука - 1870 г.", от 18 ч. Концертмайстор е Христо Бъжев, солисти - Наталия Тенева и Александър Христов.

Музикантът е роден на 15 септември 1917 г. в Плевен. Учи музика в консерваторията в Прага. След като се завръща в България и след разформироването на Царския симфоничен оркестър, той започва да свири като солист цигулар в оркестъра на ресторант „България", където става любимец на публиката и заради веселия си и шеговит нрав получава прякора Сашо Сладура.

До нас са достигнали оскъдни и откъслечни данни поради унищожаване на информацията за него от социалистическия режим в България. Говори се, че е обичал да разказва вицове за Вълко Червенков. Известно е, че със заповед No 234 от 15 септември 1961 г. на Мирчо Спасов, Александър Николов е изпратен в трудовия концентрационен лагер в Ловеч. Там успява да преживее само 11 дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит.

В Пловдив има негов паметник, а улица в софийския квартал Кръстова вада е кръстена на него.