Време е за противогрипна ваксина
Време е за противогрипна ваксина / vikka.ua

Краят на септември и началото на месец октомври е най-подходящото време за имунизация срещу грип. 45 дни са нужни на организма да си изработи имунитет, съобщи пред Дарик д-р Даниела Калева, епидемиолог в здравната инспекция в Сливен.

Всички налични на пазара ваксини са съобразени с препоръката на Световната здравна организация за грипните щамове, които ще ни разболяват тази зима.

77 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през август на територията на област Сливен. В сравнение с месец юли се отчита намаление с над 20 случая, тогава са били регистрирани 98.

Чревните инфекции са 54, като според специалистите това е нормално за този период от годината. През август са регистрирани 38 случая на ентероколит - срещу 46 за юли, 4 случая на дизентерия, 7 салмонелози при 3 за юли и пет случая на колиентерити. Намалели са заболелите от вирусен хепатит, от 5 през юли, на двама през август. Въздушно-капковите инфекции са 13, докато през юли те са били 30. Най-много са били болните от варицела - 12, срещу 25 за юли.

Един болен е регистриран с туберкулоза, а през юли са били двама. С марсилска треска през август са били 4, като не са регистрирани случаи на кримска треска и лаймска борелиоза. Два са случаите на хеморагична треска с бъбречен синдром, докато през юли такива зоонози с множествен механизъм на предаване не са регистрирани.

През миналия месец с вирусни и бактериални менингити и менингоенцефалити са заболели двама души от областта.