Гласуват данъка на пловдивските таксита
Гласуват данъка на пловдивските таксита / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив

Размерът на данъка върху таксиметров превоз на пътници в Община Пловдив ще гласуват на днешното си заседание съветниците на града. В предложението, внесено в ОбС, става въпрос за минималния налог от 300 лева. Очаква се обаче в зала на микрофон сумата да бъде повишена.

Новата такса влиза в сила от 1 януари, 2017-та година. Според окончателно приетите промени в Парламента, свързани с таксиметровата дейност, алтернативният данък за такситата може да варира между 300 и 1000 лева, като точната му стойност се определя от съответната община.

По данни на ОП „Организация и контрол на транспорта” към 27.05 т.г. общият брой на издадените разрешения за извършване на таксиметров превоз на пътници в Община Пловдив е 1 700. За следващата година очакваният приход от този вид нов местен налог е малко над 500 000 лева.

Припомням, че таксиметрови шофьори от Пловдив излязоха два пъти на протест срещу промяната, която трябваше да влезе в сила от 1 април, тази година. Те нарекоха новия данък лобистки.

Днес се очаква представители на бранша да присъстват на заседанието на местния парламент. Гласуването на точката беше отложено в началото на месец август.