Съветници внасят в Прокуратурата материали за финансови нарушения в Паркстрой
Съветници внасят в Прокуратурата материали за финансови нарушения в Паркстрой / dariknews.archive

Oбщински съветници от ОбС-Плевен представиха пред журналисти свои разкрития, свързани с финансови нарушения, извършени в Общинска фирма „Паркстрой" по време на управлението на бившия вече директор Красимир Петров.
В тази връзка съветниците Светослав Доков /Патриоти за Плевен/, Христомир Христов /Патриоти за Плевен/, Христослав Михайлов /ГЕРБ/, д-р Калин Поповски и председателят на групата съветници "Патриоти за Плевен" Христофор Дочев, ще внесат материали в Прокуратурата и Икономическа полиция за проверка.

Според тях е скандално, частна фирма „Аси 4" с основен предмет на дейност производството на тестени изделия, която има четирима служители, назначени на половин работен ден, да усвои за два месеца близо 120 000 лв./с ДДС/.

При това, на фирмата било възложено да сменя дограмата в училище „Христо Смирненски", което не е присъщо за дейността й. Същата фирма извършила и ремонта на покрива на работилниците в двора на „Паркстрой", за който директорът Красимир Петров твърдял пред от Общинския съвет, че не е започван.

Петров два пъти е предлагал на местния парламент да се одобрят разходи за тези ремонтни дейности, като за това не е представил финансова обосновка. През юли тази година той поискал 15 000 лв. и след като му били отказани, през август отново внесъл предложение - този път за 16 000 лв. Покривите са ремонтирани през юли и за извършената дейност на фирма „Аси 4" е издадена фактура на стойност 12 000 лв. с ДДС.

Според съветниците тук възниква въпросът, защо фирма с такава дейност трябва да бъде наета при наличието на достатъчно строителни фирми в Плевен.

За половин година, с възлагателни писма, подписани от кмета на Плевен Георг Спартански, „Паркстрой" е изразходвала 1 020 000 лв. за почистването на Плевен, съобщи съветникът от ГЕРБ Христослав Михайлов, според когото от възлагателните писма не става ясно, за какво точно се харчат парите. Като пример той посочи, че само за кастрене на дървета с единствената вишка за тази дейност в Плевен били платени 300 000 лв. като при сегашната цена на дървата за огрев това означава, че работниците на общинската фирма са нарязали около 6 000 кубически метра клони и трупи.

Пред медиите, съветниците коментираха и екскурзия до остров Лефкада в почивните дни за Деня на независимостта на България, организирана за администрацията на „Паркстрой", в която се включил и самият Красимир Петров, въпреки че вече не е управител на „Паркстрой".
За екскурзията са платени 3186 лева, а според съветника Христослав Михайлов в момента има служители на фирмата със забавени заплати от два месеца.

Съветниците са категорични, че ще сезират Икономическа полиция и Прокуратурата. "Налице е нагъл пример за безнаказаност. Учудвам се, как ръководството на Община Плевен допуска това да се случва", допълни общинският съветник - лидер на групата Патриоти за Плевен Христофор Дочев.

Христомир Христов добави, че към момента единственото разумно решение е избирането на времененно изпълняващ длъжността управител на "Паркстрой", до излизането на решението на Върховен Административен съд. "Смятам, че това е коректно, и трябва да бъде спазено, след като г-н Спартански е задействал процедурата по гледането на казуса за избирането на Сашо Стоев за директор на "Паркстрой", каза още Христомир Христов.