Калфин: Недопустимо е да предложиш един кандидат и по средата да го смениш с друг
Калфин: Недопустимо е да предложиш един кандидат и по средата да го смениш с друг / БГНЕС

Противоречивата външна политика подкопава авторитета на България в международен план. Това каза  пред Агенция „Фокус" Ивайло Калфин, кандидат за президент на АБВ. По думите му решението на българското правителството да издигне Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН вместо Ирина Бокова злепоставя страната ни.

Станишев: Номинацията на Кристалина Георгиева за ООН е абсурдно и грозно решение

„Недопустимо е да предложиш един кандидат и по средата, в най-важния момент от мача, да го смениш с друг. Непостоянството, което имаме във външната политика, липсата на смислени инициативи, които да излизат от България, и които да продадем да станат инициативи на ЕС, на широк кръг от страни, много вреди на авторитета на България", коментира Калфин. По думите му през последните години е имало редица противоречиви действия и изказвания, които са представили страната ни в лоша светлина.

Бокова няма да се откаже от надпреварата за генерален секретар на ООН

„Налагаме ембарго на Русия, а после казваме, че не трябва да се налага. Отива президентът в Украйна и говори за обща черноморска флотилия срещу Русия, а премиерът казва, че няма такова нещо. Спираме „Южен поток", а после казваме, че искаме да го изграждаме. Сега издигаме един кандидат за ООН, след това казваме, че ще издигнем друг. Страната ни олеква изключително много в международните отношения с това поведение", посочи още Калфин.

Той коментира и мигрантската заплаха за България и заяви, че президентската институция трябва да има по-силна роля за справянето с проблема. Според него кризата няма да бъде разрешена само с получаване на средства от ЕС и затова е необходима по-голяма активност от страна на президента, който да засили дипломацията.