Във Видинско очакват нова работа за 125 човека
Във Видинско очакват нова работа за 125 човека / Областна администрация - Видин

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие във Видин одобри  Регионална програма за заетост и обучение, по която ще бъдат разкрити 125 временни работни места в публичния сектор. Решението бе гласувано по време на заключителното от поредицата заседания, проведени във връзка с откритата процедура по Националния план за действие по заетостта през 2016 г. Комисията работи под председателството на заместник областният управител Албена Георгиева. В заседанието взеха участие Начко Найденов - директор на Регионалната служба по заетостта в Монтана,  директорите на бюрата по труда във Видин, Кула и Белоградчик, представители на общински и държавни администрации.

Предвижда се да се разкрият общо 125 работни места по заявки на работодатели от публичния сектор - Областна администрация-Видин и 11-те общини на територията на региона. За безработните лица ще бъде осигурена заетост в 71 обекта в 31 населени места. Те ще бъдат назначени за период от пет месеца и половина, по време на който ще се грижат за поддръжането и опазването на държавни и общински сгради, социални, културни и туристически обекти, пътища, улици и паркове.

В обхвата на програмата попадат безработни от следните целеви групи: младежи до 29 г., с подгрупа до 25 г. младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; безработни с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. тези с ниско образование (включително от ромски произход); хора с увреждания, продължително безработни, лица извън работната сила, желаещи да работят.

За реализацията на Регионалната програма в област Видин са осигурени 361 576 лв. от Министерството на труда и социалната политика и 3 790 лв. – собствен принос на областната и общинските администрации.

 

Одобрената от областната комисия по заетостта програма ще бъде изпратена за утвърждаване от министъра на труда и социалната политика. Очаква се нейното изпълнение да започне на 17 октомври 2016 г. и да продължи до края на март 2017 г.