Прехвърлиха на Община Пловдив Дървото и ТХВП-то
Прехвърлиха на Община Пловдив Дървото и ТХВП-то / Thinkstock/Getty Images

Професоналните гимназии по дървообработване и хранителни технологии в Пловдив от държавни стават общински. Това става възможно след като на днешното си заседание Правителството прие двата училищни имоти и тяхната собственост да се отнемат от Министерството на земеделието и храните и да се прехвърлят на Община Пловдив.

Припомням, че промяната в статута и финансирането на пловдивските учебни заведения влезе за гласуване на сесията на ОбС в Пловдив в последния ден на месец март, т.г.

В изпълнение на Закона за предучилищното и училищното образование преобразуването на двете учебни заведения трябва да се счита от 1 август, 2016-та година, пише в писмо от зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов до Община Пловдив. Сегашната ситуация е неблагоприятна и за трите страни – община, училище и държава, се казва още в документа.

Общините с оглед финансовата дисциплина не могат да извършват разходи за ремонтни дейности на училищата, министерството е с ограничен ресурс да поддържа сградния фонд, а учебните заведения не могат да кандидатстват по програми, по които бенефициенти са общините, пояснава още мотивите за преобразуването зам.-министърът.