Богата програма в Нощта на изкуствата тази година в Стара Загора
Богата програма в Нощта на изкуствата тази година в Стара Загора / община Стара Загора

Над 50 различни събития са предвидени в Стара Загора по време на Нощ на изкуствата 2016 г. В петък ще се проведе единадесетото издание на събитието. По традиция, всеки последен петък на септември старозагорските театри, музеи, галерии и алтернативни културни пространства канят всички жители и гости на града на многобройни прояви.

„Старозагорската публика прие от сърце идеята за провеждането на това събитие и го очаква всяка година, а ние се стараем да бъде все по-добро", подчерта проф. Марин Добрев, директор на Художествената галерия.

Събитията, които са част от Нощ на изкуствата 2016 г., започват в петък, от 18.00 часа. Официалното начало на тазгодишното издание на арт инициативата, организирана от Община Стара Загора, ще бъде дадено в 19.00 часа, пред Регионалния исторически музей. Програмата ще започне с изпълнение на Клуб за български народни танци „Тракийци", а от 19.30 часа, Военният духов оркестър ще изнесе концерт на Лапидариума. Ще бъде отворена за посещение и експозицията на Късноантична мозайка от частен римски дом, която се намира зад Операта, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев. В сградата на РИМ отново ще има кът за снимки „Средновековен воин", а от 20.30 часа, на Лапидариума, Старозагорската опера ще представи комичната опера „Слугинята господарка". От 22.00 часа, на Античната улица ще бъде прожектиран филмът „Античните мозайки на Августа Траяна". На второто експозиционно ниво в музея ще бъде наредена изложба „120 години от избирането на Митрополит Методий Кусев за старозагорски митрополит", а на четвърто ниво, от 21.30 часа, ще бъде открита официално изложбата „Могъществото на тракийските владетели - изгубено и намерено съкровище от гробницата до село Дълбоки".

Две интересни събития ще представи и Библиотека „Родина" - Литературни срещи на свещи, които включат представяне на благоевградчанката Красимира Кацарска и промоция на книгата „Нюх" на младия автор Емил Минчев. От „Родина" отново са подготвили и традиционното Пижамено парти в детския отдел за най-малките любители на книгите. За първи път и НЧ „Родина - 1860" се включва в Нощта на изкуствата със своето пространство пред сградата, където ще има Зона за свободна мисъл, изненади и музика, в изпълнение на Смесения хор и хор „Жарава", малчуганите от Вокална студия „Усмивки", както и на талантите от „Театралната школа на Фори".

Интересна премиера предлагат от ДТ „Гео Милев" - среща на театър и танц, обяви Христофор Недков. Спектакълът се казва „Пътят към мен" и ще започне в 22.00 часа, в Камерна зала. Танцово-театралната постановка е дело на Анна - Мария Недкова.

Иновативни събития са подготвили от Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед". В Къщата на архитекта, от 19.00 часа ще бъдат представени авторски принтове и рисуван текстил в изложбата. От 20.00 часа, започва проектът на Павел Цонев, млад и талантлив пианист - „Нещо като кино, нещо като джаз". Публиката ще може да се наслади на няколко от късометражните филми на Чарли Чаплин, връщайки се назад във времето към традициите на нямото кино от началото на XX в. От 21.30 часа, всеки посетител на Къщата на архитекта ще има възможност да създадете своя светлинна рисунка или да се включи в обща light-painting творба.

Десетки ще са изложбите, базарите, песните, танците и демонстрациите на всички видове изкуства в Стара Загора в петъчната вечер. В мащабното събитие участват Художествена галерия - Стара Загора, Регионален исторически музей и всички негови обекти в града, Центърът за подкрепа и личностно развитие, Държавен куклен театър, Драматичен театър „Гео Милев", Регионална библиотека „Захарий Княжески", Библиотека „Родина" - заедно с Детския отдел и читалището, Териториален държавен архив, Народна обсерватория „Юрий Гагарин", Къща-музей „Гео Милев", Туристически информационен център Галерия 8, Арт галерия „Недев", Галерия „Алба Авитохол", Книжарница „Приятели", Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед" и , Клуб "Drums".

Специален подарък от Община Стара Загора за жителите и гостите на града в Нощта на изкуствата, както и по повод предстоящия празник на 5-и октомври, от 20.00 часа, в парк „Пети октомври" ще започне концерт на група „Хоризонт", част от националното им турне, под надслов „Изпей „Обичам те" на български". Инициативата е на български музиканти и изпълнители, а в концерта ще се изявят изцяло местни групи, които пеят на родния си език.