Hаграждават отличените участници в конкурса за екслибрис
Hаграждават отличените участници в конкурса за екслибрис / Дарик Русе, архив

На 30 септември в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе ще се състои официалната церемония, по време на която ще бъдат обявени резултатите от ХІІ Международен конкурс за екслибрис, който тази година е под мотото „Еx Vino – Ex Veritas“. В рамките на събитието ще бъде открита и изложба с творби на участниците в конкурса.

За втора поредна година Международният конкурс за екслибрис се организира под патронажа на Министeрството на културата на Република България.

През 2016 година свои творби са изпратили 209 автори от 29 държави. Най-много са творците от Унгария, Турция и Украйна. Сред участниците са и носителите на Голямата награда на конкурса през изминалите години: Такао Сано от Япония, Снежана Кезеле от Сърбия, Елеонора Гершанович от Германия и победителката от предната година – Полина Петрова от България. Най-младите участници във форума са възпитаници на Унгарско-английско езиково училище в град Нирбатор - Унгария и учлище по изкуствата в град Керсон - Украйна. Най-възрастният участник е 86 годишният Арпад Шаламон от Словения

През 2016 година председател на журито на конкурса е проф. Светослав Кокалов и членове: проф. Божидар Йонов и Иван Токаджиев.

Международният конкурс за екслибрис „Еx Vino – Ex Veritas“ се осъществява с финансовата помощ на Община Русе по Програма „Култура“ за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.