ЮЗУ: Ново начало между образованието, науката и бизнеса
ЮЗУ: Ново начало между образованието, науката и бизнеса / netinfo

Югозападният университет „Неофит Рилски" ще си сътрудничи с Българската академия на науките и Търговско-промишлената палата на град Серес. Ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски" доц. д-р Борислав Юруков и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров подновиха договора за сътрудничество между двете институции. Договорът бе подписан на 27септември 2016 година по време на работна среща, която се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски".

Срещата продължи с подписване на тристранен меморандум за разбирателство между Югозападния университет, Българската академия на науките и Търговско-промишлената палата на град Серес, Република Гърция. Документът бе подписан от ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски" доц.д-р Борислав Юруков, чл.-кор. проф. д.с.н. Димитър Димитров, съветник на председателя на БАН и г-н Димитриос Янакис, първи заместник-председател на Търговско-промишлената палата на град Серес.

В работната среща взеха участие: проф. д-р Петър Миланов, ръководител на отдел „Европейски проекти" в ЮЗУ „Неофит Рилски", доц. д-р Преслав Димитров, декан на Стопанския факултет при ЮЗУ „Неофит Рилски и г-жа Александра Елифтериаду, отговаряща за европейските проекти в Търговско-промишлената палата на град Серес.

По време на срещата беше направено кратко представяне на дейността и специфичните особености във функционирането на всяка една от трите институции. Особен акцент бе поставен върху възможностите на регионалните центрове на Българска академия на науките и сътрудничеството им с университетите на регионално ниво в полза на бизнеса и централните и местни власти.

В тази връзка бе посочено и постигнатото до момента успешно сътрудничеството между БАН и ЮЗУ „Неофит Рилски", както и специфичния опит, който Университетът има в разработването, подаването и изпълнението на европейски проекти. Обсъдени бяха и конкретните възможности за разработването, подаването и изпълнението на съвместни проекти по линия на Европейската програма за териториално сътрудничество „Гърция - България"; Програмата „Еразъм +" на ЕС; Програмата „Хоризонти 2020" на ЕС и националните оперативни програми, финансирани от ЕС.