Над 20 творци събира Литературен салон „Мостове 2016 в Ловеч
Над 20 творци събира Литературен салон „Мостове 2016 в Ловеч / dariknews.archive

Литературен салон „Мостове 2016" ще събере в Ловеч от 29 септември до 2 октомври творци от различни поколения, дейци на културата, журналисти и издатели, университетски преподаватели. В първото издание на форума ще участват повече от 20 творци от страната. Организатор е Клубът на дейците на културата с финансовата подкрепа на общината.

Литературният маратон ще започне в четвъртък, 29 септември, с представяне на романа на Георги Мишев "Мир на страха ни" ("Бележките под линия"). В този мемоар големият белетрист и кинодраматург, свързан с Ловешкия край, припомня времето, прекарано в родното село Йоглав, посвещава страници на дома и родителите, връща се към годините си в Ловеч и изкушенията си към словото.

След тази среща Албена Ненкова, председател на Литературния клуб „Перото" към НДК, събира дами на „Лейдис вечер" на чаша вино и разкази само за жени.

Поетът и издател Божана Апостолова гостува на следващия ден - петък, 30 септември. Тя ще се срещне първо с деца и ще разговаря с тях за детските си книги. Срещата е от 14 ч. в Детския отдел на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев". Вечерта от 17.30 ч. Божана ще прочете свои стихове в Клуба на дейците на културата.

Същия ден от 15 ч. директорът на Националния център за книгата към НДК Светлозар Желев ще разговаря с ловчалии за съвременните тенденции в литературата и мястото на книгата в живота на българина днес, а Албена Ненкова ще прочете разказ, свързан с битието й на ловчалийка (защото авторката има ловешки корени).

Романът „Бежанци" на Весела Ляхова ще бъде представен от 16 ч. Той е носител на националната награда за литература „Христо Г. Данов" 2014 и представи България на Международния панаир на книгата и на Европейския фестивал на първия роман в Будапеща (2014).
Вечерта от 19.30 ч. младите поети Августин Господинов и Рене Карабаш ще представят своите стихосбирки "Нощта е действие" и "Хълбоци и пеперуди", с които спечелиха номинации за най-престижната поетична награда в България "Иван Николов" през 2015 г.

Рене Карабаш е поетичният псевдоним на Ирена Иванова. Тя е ловчалийка, завършила е Езиковата гимназия, неин преподавател по български език и литература е Ани Андреева. Под псевдонима Августин Господинов своите стихотворения подписва Илиян Любомиров. През 2015 г. той е лауреат на 43-ото издание на фестивала за дебютна литература "Южна пролет" в Хасково, печели трето място на Славейковата награда в Трявна, номиниран е и за наградата на литературен клуб "Перото".
На следващия ден от литературния форум - 1 октомври (събота), гостува поетът Георги Константинов, главен редактор на сп. „Пламък". Той ще представи стихосбирката си „Вечно подранил" и ще прочете любими на поколения българи свои стихотворения.

Доц. д-р Емилия Дворянова ще направи кратък курс по творческо писане от 14 ч. Неотдавна известната писателка, която е и преподавател в Нов български университет, представи в Ловеч романа си „При входа на морето". Веднага след това от 16 ч. гостува още един университетски преподавател - Георги Бърдаров. Името му нашумя след участие в риалити формата „Ръкописът" на БНТ, в който неговият роман „Аз още броя дните" спечели голямата награда.

Голямо поетично четене предстои вечерта на 1 октомври - Деня на поезията и музиката. То ще започне с представяне на поета и художник Роман Кисьов. В поетичния маратон ще участват гости на литературния салон „Мостове", троянски поети и ловешки творци.
В заключителния ден на форума, 2 октомври, своите стихове ще представят Надя Попова и Иван Есенски. Надя е свързана с Троянския край, откъдето е нейният баща, главен редактор е на в. „Словото днес". Иван Есенски е редактор в същия вестник.
Непосредствено след тази среща гостува Людмила Андровска, издател, писател и сценарист. След представяне на романа й „Хаос" ловчалии ще могат да видят откъс от филма „Вечери в Антимовския хан".