Смолянската болница въведе пробно системата за пръстови отпечатъци
Смолянската болница въведе пробно системата за пръстови отпечатъци / Дарик архив

От броени часове в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” започна тестово внедряване на т.нар. пръстов идентификатор.

Системата вече работи пробно и ще бъде въведена в срок”, каза изпълнителният директор на здравното заведение в Смолян д-р Марин Даракчиев. При възникнали проблеми своевременно ще бъде уведомена здравната каса. В болницата са закупени шест броя четци за биометрични данни, съгласно изискванията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Устройствата са поставени на регистратурата – три броя, и по едно в отделенията по хемодиализа и инфекциозно. От здравната каса са изпратени и разяснения как да се работи със системата.

Въвеждането на пръстовия идентификатор в болници и аптеки бе оповестено от здравния министър д-р Петър Москов още в началото на октомври м.г. През лятото на тази година в 5 здравни заведения в страната системата бе внедрена пилотно.

С помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент и по този начин ще се потвърждава всяка медицинска услуга.

Информацията за здравния статус, свързана с този код, ще се съхранява в електронна база от данни. До нея ще имат достъп личните лекари и пациентите. Спешните случаи няма да се идентифицират с пръстов отпечатък.