Ирина Бокова: Ако се издигне втори кандидат, това ще е груба политическа грешка
Ирина Бокова: Ако се издигне втори кандидат, това ще е груба политическа грешка / Guliver/Getty Images

Кандидатът на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова не вижда сериозна причина да се оттегля от надпреварата. След шестото си място на поредното неформално гласуване в Съвета за сигурност тя определи пред "24 часа" призивите да се откаже като "недостойни".

EurActiv: България се интересувала от процедурата по смяна на кандидата за ООН

"Успешният ми старт не се хареса на някои кръгове в България и извън България, които видяха, че имам шанс да спечеля и затова срещу мен се разгърна негативна кампания. Аз, за съжаление, съм единственият кандидат, срещу когото в собствената му страна се водеше и се води истерична кампания за очерняне и клевети. През цялото време, разбира се, я имаше и сянката на втори български кандидат, също нещо непознато и невиждано в историята на подобни избори", казва Бокова.

Според нея същите тези кръгове, които водели кампанията, се опитвали да подронят авторитета й и като генерален директор на ЮНЕСКО. "След като съм избирана два пъти от 180-190 държави. Вероятно същото щеше да се случи и през 2009-а, когато се състезавах за ЮНЕСКО, но по онова време много малко хора вярваха, че ще успея, и като че ли тогава тези хора ме "изпуснаха", а сега видяха, че мога да успея, и затова побързаха да наваксат", признава българският кандидат.

Ще има ли втора българска кандидатура за генерален секретар на ООН?

"Това не се случва в нито една друга държава и с нито един от другите кандидати. Бих казала, че това са "трогателни" грижи от същите тези кръгове, които повече от година водят тази истерична кампания от клевети срещу мен. Мисля, че именно затова се опитват да ме отстранят с пиар кампании, със задкулисни сделки, с натиск върху премиера", казва Бокова.

Тя не вижда подкрепа от страна на българската държава, признавайки че единствената подкрепа била до известна степен от Росен Плевнелиев. Бокова добавя: "Ако се издигне втори кандидат, това ще е груба политическа грешка. Тя ще отслаби не само моите шансове, но и шансовете на новия кандидат, и ще струва загуба за България и, което е по-жалко, България ще събуди недоумение за това какво всъщност иска да постигне."