Лидерът на Жени ГЕРБ оглави общинската структура на ГЕРБ-Разград
Лидерът на Жени ГЕРБ оглави общинската структура на ГЕРБ-Разград / Радка Минчева, архив

Областният председател на Жени ГЕРБ-Разград Стоянка Донева-Якимова е временно изпълняващ длъжността общински ръководител на управляващата партия. Решението е на върховния партиен орган на ГЕРБ – Изпълнителната комисия, взето е с вчерашна дата и с него първо се освобождава титуляра на поста Милена Орешкова.

Основанието за освобождаването на Орешкова е е аргументирано с клауза от партийния устав, където са изредени няколко основания за подобно решение: „при неспазване решенията на Националното събрание и Изпълнителната комисия, несправяне с работата или по други причини, които по преценка на Изпълнителната комисия са основание за отстраняване от длъжност“.

Вероятно случаят „Орешкова“ влиза в графата „други случаи“. Странното е по-скоро, че тя е останала на този пост повече от половин година след като влезе в конфронтация с кмета и областен лидер на ГЕРБ д-р Валентин Василев и колегите си от групата на ГЕРБ в Общински съвет-Разград. Това стана по повод отдаването на концесия на стадион „Лудогорец Арена“. В края на февруари местната управа отказа да измени докладната за концесията съобразно становищата на единствения потенциален концесионер ПФК“Лудогорец“. Тогава Орешкова изрази лична позиция в подкрепа на футболния клуб и бе изключена от групата съветници от ГЕРБ. По-късно докладната влезе на сесия редактирана и в момента тече процедурата по отдаване на концесия на стадиона.

Стоянка Донева-Якимова е фармацевт, собственик на аптека, оглавява женската структура на ГЕРБ в Разград от основаването й преди 8 години, бе един мандат общински съветник, в момента обаче не е в местния парламент.

Справка в сайта на ГЕРБ сочи, че и бившият областен управител на Разград Петър Василев продължава да е общински ръководител на управляващата партия, но в Самуил. През август 2015 г. той катастрофира тежко със служебен автомобил, в кръвта му бе установено наличие на 3 промила алкохол и още докато бе в болницата, премиерът Бойко Борисов сне доверието си от него и го освободи от поста „областен управител“, за позициите в партийната структура официална позиция нямаше.

Лидерът на Жени ГЕРБ оглави общинската структура на ГЕРБРазград
netinfo