Нова Броудкастинг Груп и УНИЦЕФ стартират кампания за правата на децата
Нова Броудкастинг Груп и УНИЦЕФ стартират кампания за правата на децата / NOVA

Нова Броудкастинг Груп" и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) стартират съвместна кампания, чиято цел е да повиши информираността и чувствителността на обществото относно правата на децата в конфликт със закона, гарантиране на достъпа им до справедлив процес и повишаване на шансовете им за ресоциализация и реинтеграция. Кампанията е в подкрепа реформата в системата на детското правосъдие, за която Уницеф успява да обедини и усилията на Министерство на правосъдието, Министерство на образованието и науката и Главната прокуратура на Р България.

Кампанията „Осъдено детство. Справедливост за всяко дете" стартира в момент, в който Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане пакета от законодателни промени в областта на детското правосъдие - нов Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, както и свързани с него промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс.

През периода на публичното обсъждане на законопроекта NOVA, съвместно с УНИЦЕФ България, ще излъчи поредица от репортажи, разказващи по етичен и щадящ начин съдбите на деца в конфликт със закона. Историите и децата, с които водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще запознава зрителите всяка събота в предаването „Събуди се" ще илюстрират именно нуждата от промяна на законодателството и на обществените нагласи, така че да се спазват правата на децата, да не бъдат произволно лишавани от свобода и да не стават жертви на стигматизация и дискриминация.

Повече информация за кампанията очаквайте съвсем скоро на сайта на Нова nova.bg.