Според Калфин, за решаването на проблема с бежанците трябва външнополитическа дейност
Според Калфин, за решаването на проблема с бежанците трябва външнополитическа дейност / netinfo

Проблемът с бежанците в България не може да се реши без активна външнополитическа дейност, смята кандидатът за президент от АБВ Ивайло Калфин. Той бе в Шумен днес и представи своята позиция по въпроса с мигрантската криза.

Това не са хора, които са дошли да работят в България. Какъв е смисълът да разселиш едно семейство, което не иска да стои тук, каза Калфин по повод информацията, че бежанци ще бъдат разселвани по обезлюдените райони.

По думите му повечето бежанци са от Афганистан, където не се води война.
Те бягат от лоши условия, заяви Калфин и добави, че трябва да бъде оказан натиск върху Афганистан и тези хора да бъдат върнати там.
Бежанците, които са от Ирак и Сирия, пък може да бъдат преместени в такива части на тези страни, където няма бойни действия, смята Калфин.
Международната общност трябва да се търси възможност тези хора да не напускат страната, а да бъдат премествани в друга част. Те трябва да бъдат вътрешно разместени лица, каза кандидатът за президент.

Президентската институция има огромни външнополитически инструменти, които не виждам да се използват, коментира Калфин.

Според него нещо, което може да се направи във вътрешен план, е да се променят наказанията за трафик на хора, като станат по-тежки. Калфин обясни, че в момента заловените трафиканти не се съдят за трафик, а за по-леки престъпления, които се доказват по-лесно.
Все още няма яснота кой ще бъде кандидатът за вицепрезидент, който заедно с Ивайло Калфин ще се яви на изборите на 5 ноември. Самият Калфин заяви, че все още се водят разговори, а до дни ще стане ясна и номинацията.

Той коментира и възможността да се смени кандидатът на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.
Това не е състезание, за да се гледа класирането. Смятам, че имаме най-силната кандидатура, каза Калфин и допълни, че ако се извърши подобна смяна, България ще стане за смях.