След дебати приеха на първо четене наредбата за новите налози
След дебати приеха на първо четене наредбата за новите налози / Дарик Враца

Общинските съветници приеха на първо четене Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне  размера на местните данъци на територията на Община Враца. Дебати в залата предизвика предложения размер за новия годишен  данък върху таксиметровия превоз на пътниците. Според вносителя Калин Каменов сумата от 400 лв.е договорена на среща с представители на бранша. Данъкът да е 300 лв. пък предложи общинският съветник от ВМРО Марин Цветков, който обясни мотивите си с все още незавършилия воден цикъл на града и разбитите улици. «Аз съм съгласен след това данакът да е и по-висок, но сега нека да е минималния».

На предложението му отговори Вл.Христов, който даде малко повече разяснения за срещата между общинското ръководство и представителите на таксиметровия бранш. «Хората дойдоха на срещата да си кажат проблемите и те бяха свързани най-вече с нелегалните превозвачи и контрола върху тях. Размерът на данъка го предложиха самите фирми» Христов сравни размерът на данъка със съседните общини от областта. Оказва се, че в по-големите от тях като Мездра, Бяла Слатина и Оряхово такситата ще плащат същата сума като тези във Враца.

По думите му в областния център в момента са регистрирани 250 таксита. «С тези по-малко 100 лв. годишен данък може да се ремонтира малка улица. Нейното обновяване или не обновяване също би се отразило на такситата», коментира още Христов.

Недоволство от докладната изказа и Диляна Давидкова от Коалиция „Народен съюз“ и то най-вече заради липсата на конкретен анализ, от който да се види с увеличаването на данъците какво ще се промени.

„Данните бяха предоставени на публичното обсъждане, бяха готови за предоставяне и по време на обсъжданията в комисиите на Съвета, ако ги бяхте поискали щяхме да ви ги предоставим, обяви кметът Каменов и призова да се спре с популизма. Заради наличието на различни предложения за размера на туристическите такси и липсата на консенсус по тях кметът още в началото оттегли точката, касаеща тази такса.

 

При гласуването Наредбата събра 19 гласа „за“, 8 „против“ и 4 „въздържал се“. Новите налози ще влязат в сила след окончателното приемане на Наредбата на второ четене.