50 бедни разградчани ще обядват в обществена трапезария, набират ги до петък
50 бедни разградчани ще обядват в обществена трапезария, набират ги до петък / Радка Минчева, архив

Заявления от кандидат-потребители на обществената трапезария набира община Разград – съобщава сайтът на местната управа.

Проектът се реализира за девета година в Разград, тази зима държавата чрез фонд „Социална закрила“ е отпуснала средства за храна на 50 човека – обясни директорът на Домашен социален патронаж Янка Георгиева. Вече са подадени над 20 заявления, срокът за прием на документи в сградата на патронажа – ул. „11 август“18 – е до 29 септември, петък.

От услугата могат да се възползват четири целеви групи:

· Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;

· Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от съответната дирекция „Социално подпомагане“;

· Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии - за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност;

· Скитащи и бездомни  лица.

Окончателният подбор на бенефициенти ще бъде направен от комисия, в чийто състав е включен представител на  Дирекция „Социално подпомагане” Разград. Одобрените ще получават топъл обяд – супа, основно и хляб – в работните дни от 3 октомври до 31 декември включително.

Обмисля се възможност хората, които живеят в жк „Орел“ да получават обяда си по домовете, пакетиран – допълни Георгиева.

Финансирането на проекта е на стойност 7 360 лева – каза още тя.

Междувременно други 50 човека получават храна по друг по-дългосрочен проект „Топъл обяд“ – каза още Янка Георгиева. Той е бил със срок до края на септември, но договорът е анексиран до април 2017 г. По този проект с потребителите се работи и за придобиване на нови социални умения.

Така общо 100 бедни жители на града през зимата ще получават топла храна – обобщи Георгиева.