Сирийската армия започна голямо сухопътно настъпление в Алепо
Сирийската армия започна голямо сухопътно настъпление в Алепо / БГНЕС

Сирийската армия, която започна голямо сухопътно настъпление в Алепо, обяви, че е превзела контролиран от бунтовници квартал на големия град в северната част на страната, предаде Франс прес, като се позова на военен източник.

Правителствените сили са си "върнали напълно контрола" над Фарафра, северозападно от цитаделата в центъра на Алепо, след като "неутрализирани няколко терористи". Инженерни войски се подготвят да разминират квартала, заяви цитираният представител на сирийската армия.

128 души, сред които 20 деца, загинаха при бомбардировки в Алепо

Фарафра бе превзет от бунтовници през 2012 г., припомня АФП. Тогава бившата икономическа столица на Сирия бе разделена на две части - правителството успя да задържи западната, а опозицията установи контрол над източната.

По-рано сирийската държавна телевизия съобщи за напредък на армията близо до цитаделата на Алепо, отбелязва Ройтерс.

Нови бомбардировки срещу бунтовническата част на Алепо

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, неправителствена мониторингова организация, също информира, че правителствените сили постигнали успехи срещу бунтовниците в стария град на някогашната икономическа столица на страната.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че атаките срещу Алепо са явно нарушение на международното право.Той прикани Русия да положи "смислени усилия" за възстановяване на примирието, предаде Франс прес.

Първа стъпка за Сирия? Спрете убийствата

"Ужасяващите атаки срещу Алепо са морално напълно недопустими и са явно нарушение на международното право. Присъединявам се към призивите на международната общност към Русия тя да положи смислени усилия, за да се възстанови прекратяването на бойните действия, да се допусне хуманитарната помощ в Алепо и да се създадат необходимите условия за възобновяването на мирните преговори под егидата на ООН", заяви Столтенберг.

Медици и пациенти бяха убити във въздушни удари в Алепо

Бунтовническите квартали на Алепо, който е вторият по големина град в Сирия, от миналата седмица са подложени на ожесточени бомбардировки от сирийския режим и Русия. Тези въздушни удари, определени от западните страни като "варварство" и "военни престъпления", водят до тежка хуманитарна криза и недостиг на храна и лекарства, отбелязва агенцията.

Източник: БТА