СПА в България: Сложил Иван едно джакузи и баба Пена прави масаж между картофите
СПА в България: Сложил Иван едно джакузи и баба Пена прави масаж между картофите / Live.Varna.bg

Сертифицирането на СПА и балнеохотелите ще даде защита на клиентите и няма да позволи България да се превърне в менте дестинация за такъв тип туризъм, смята председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов.

„По какъв начин регламентираме дейността на играчите в този сектор без наредба. Сложил Иван едно джакузи и вика баба Пена между картофите да направи масаж. Така ставаме менте СПА дестинация. Ние сме майстори на тази работа – ще го направим така, че да ни завиди целия свят. Сертифицирането ще даде защита на клиента и няма да има разочаровани хора, които казват – между картофите ми врътнаха един масаж, от крака ме хванаха за главата“, коментира Шарлопов във варненския курорт „Св. св. Константин и Елена“, където оглавяваната от него организация провежда третия си конгрес.

От 260 хотела, предлагащи СПА и балнео процедури, 106 са подали досега документи да бъдат сертифицирани. Те трябва да отговарят на задължителни изисквания, свързани с изграждането, оборудването, обзавеждането и подготовка на служителите, обясни зам.-министър на туризма Ирена Георгиева. Тя допълни, че хотелите, които не попаднат в националния регистър, няма да имат право да се рекламират като такива, нито да предлагат съответните услуги.

Лечението на здравно осигурени европейски пациенти е огромна ниша за българския бално туризъм, но България не прилагала влязлата в сила през 2013 г. европейска директива за трансгранично движение на пациенти, каза зам.-председателят на БСБСПА Сийка Кацаров. Тя даде за пример, че във Франция се реимбурсира 12-дневен престой за рехабилитация на пациент, в Италия – 14 дни, а в България – 7 дни.

„Изключителен шанс е България да лекува европейски пациенти, чието лечение се покрива от техните здравни каси. Ако не го направим ,сме пълни идиоти. Нямаме право да пропускаме тази възможност“, допълни Стефан Шарлопов.

Варна може да се позиционира като здравен център в Североизточна България и в региона, смята кметът на морския град Иван Портних, който заедно с още над 15 колеги от цялата страна взе участие в специализирания форум.

„Амбицията ни ни е чрез развитието на сектора да превърнем Варна в целогодишна туристическа дестинация. Тази политика кореспондира не само с природните дадености, но и с високото ниво на подготовка на кадрите в Медицинския университет и инвестициите в апаратура в държавните и общински болници“, каза Портних. Той добави, че варненски депутати ще внесат предложение за законови промени, които ще позволят общините да придобият право на управление върху минералните водоизточници на своите територии. По-ефективното управление на водите ще позволи също да се отопляват обществени сгради като Двореца на културата и спорта, който още при строителство е свързан с термален източник, и плувния комплекс „Приморски“.