Протест на 29 септември, таксиметрови шофьори влизат в залата на Общинския съвет
Протест на 29 септември, таксиметрови шофьори влизат в залата на Общинския съвет / Dariknews.bg, архив
Протест на 29 септември, таксиметрови шофьори влизат в залата на Общинския съвет
89972
Протест на 29 септември, таксиметрови шофьори влизат в залата на Общинския съвет
  • Протест на 29 септември, таксиметрови шофьори влизат в залата на Общинския съвет

Таксиметровите шофьори в Габрово не приемат предложението да се вдигне годишния им данък на 500 лева. Това обяви Валентин Иванов, представител на този бранш пред Дарик. Той предупреди, че в деня за гласуване в Общинския съвет - 29 септември, двете най-големи таксиметрови фирми ще спрат работа за около час и половина. Шофьорите от своя страна ще влязат на заседанието в местната пленарна зала, за да видят кой от съветниците какъв вот ще упражни.

Предложението на администрацията е размерът на годишния данък да стане 500 лева, а Иванов припомни, че се плаща и такса от 120 лв. към местната хазна.

Реално всеки от таксиметровите шофьори ще трябва да внася по 620 лв. на всеки 12 месеца, ако иска да упражнява дейността, стана ясно от думите на Валентин Иванов.

Това няма да редуцира броя на такситата, но ще доведе до повишаване на цената на предлаганата услуга, което не се е случвало от 2008 година.

"Нещата от 2008 до 2016 г. доста са се променили и то в негативен план", смята Иванов.

"Дали един таксиметров превозвач ще плати за автомобил 150 или 200 лв. повече, това реално няма да го накара да спре работа, защото трябва да прехранва семейството си", коментира Валентин Иванов.

Той каза пред Дарик, че на среща между представители на таксиметровия бранш и администрацията на Община Габрово решението за повишаване на размера на годишния данък от 300 лв. на 500 лв. е било мотивирано с икономическата и социална обстановка.

"Те ми обясняват, че е направено на базата на средната работна заплата, че сме били на седмо място по икономически растеж в страната...едни такива разтягания на локуми, които нас не ни касаят. През 2005 г. пак плащахме такъв данък, който беше 350 лв., а градът беше 70 000 човека. Сега са останали 40 000, а искат да плащаме 500 лв."

Гласуването на 29 септември е второ, след което решението за вдигане на годишния данък за таксиметровите превозвачи ще стане факт.

Превозвачите обмислят да предприемат и по-сериозни действия, за да се противопоставят на администрацията.

Валентин Иванов каза пред Дарик, че един шофьор на такси в Габрово успява да си докара около 400-500 лв. заплата на месец.

"Нашата услуга се ползва най-много от възрастни, болни хора и ученици. 50% от заявките са до болницата, поликлиниките и частните лекарски кабинети", уточни групата, върху която ще рефлектира решението за по-висок годишен данък Валентин Иванов.

Цялото интервю с Валентин Иванов може да чуете в регионалната програма на Дарик радио за Габрово, Велико Търново и Русе на 28 септември от 10:00 до 12:00 ч.