Ремонтираните възрожденски къщи в Шумен в мухъл и без вода
Ремонтираните възрожденски къщи в Шумен в мухъл и без вода / netinfo

В ремонтираните възрожденски къщи в Шумен вече има мухъл, а водата в тях е спряна заради аварии. За това сигнализираха от ръководството на Община Шумен.
Кметът Любомир Христов показа състоянието на Сребровата къща пред журналисти.
Директорът на общинското туристическо предприятие Ваня Стоянова обясни, че водосточните тръби са изведени в основите на къщите и при всеки дъжд те се наводняват. В приземния етаж се получават локви, а стените са в мухъл и мазилката се рони.

Ремонтираните възрожденски къщи в Шумен в мухъл и без вода
netinfo

Такова е положението и на горния етаж, където дървените шкафове също са пострадали.

Ремонтираните възрожденски къщи в Шумен в мухъл и без вода
netinfo

Водата пък е спряна заради загуби, които не се виждат. Или има спукани тръби, или такива, които не отиват в къщите, а някъде другаде, каза директорът на туристическото предприятие.
В момента се извършват повторни ремонти, но средствата за тях са от общинския бюджет.
Любомир Христов заяви, че по този проект е върнати 500 хил.лв. за несвършени дейности, като за Сребровата къща е бил сключен и допълнителен договор за 180 хиляди лева.
Няма как да търсим отговорност, защото проектът е приет, каза кметът и допълни, че все още е в гаранция и Общината ще се опита да предяви претенции за новите разходи от там.
Ремонтираните възрожденски къщи в Шумен в мухъл и без вода
netinfo


Четирите стари къщи - Доктор Вербеви", „Братя Среброви", „Стойка Миланова", Бучевинови" бяха ремонтирани по проект "Оттука започва България", който е на стойност малко над 3 224 000 лв., отпуснати по ОП „Регионално развитие".
По проекта бяха включени строително-ремонти дейности в НИАР „Мадара", възстановяване на една от стените на Крепостта.
Ремонтни дейности включваха и водната каскада - подхода към Паметник „Създатели на българската държава", в района на сградата на ВиК-Шумен.
Там дадохме допълнително 10 хил. лева, за помпа и табло, за да тръгне каскадата, а после се оказа, че заради протичания на ден се губят по 40 кубика вода, каза кметът Христов.