Здраво сърце на всяко дете
Здраво сърце на всяко дете / netinfo

Няма съмнение, че сърцето е един от най-важните органи на човешкия организъм, а детето е най-ценното в живота ни. Въпреки това, доколко се грижим за здравото сърце на нашето дете? Днес, 29 септември, отбелязваме Световния ден на сърцето и акцентираме на три често срещани здравни проблеми при децата, които биха довели до сърдечно-съдови заболявания.

Вродените сърдечно-съдови заболявания при децата са жизнено важен въпрос. Ако детето едва диша, уморява се бързо, докато пълзи, има изпотяване, прилошава му, незабавно потърсете консултация с детски кардиолог.

Ако майката има сърдечно-съдово заболяване, диабет, инфекции по време на бременността, използва лекарства по време на първия триместър, това увелича риска от вродено сърдечно заболяване. Препоръчва се да се подложи на фетална ехокардиография в 20-та гестационна седмица, за да бъдат подготвени специалистите с адекватни и навременни мерки по време на бременността и след раждането, за да осигурят пълноценен живот на бебето.

Ако бебето е с вродено сърдечно заболяване, кърменето е от особена важност. Тъй като тези бебета се изтощават бързо по време на хранене, трябва да се хранят по малко и на по-кратки интервали от време. Ако детето ви има вродено сърдечно заболяване, бъдете внимателни с вирусните и бактериалните инфекции на горните дихателни пътища през студените месеци. Съществуват специални ваксини за такъв тип пациенти.

Повечето от децата, претърпели операция на вродени сърдечни заболявания, могат да продължат живота си нормално като здрави деца. Консултирайте с вашия лекар за спорта, който те могат да практикуват.

Хипертония при децата - Бъдете внимателни с безпокойството, много плач без причина, изпотяване, учестено дишане и трудности при храненето на бебето. Това може да означава, че то има хипертония. Оплаквания като главоболие, бързо изтощаване, болки в краката от упражнения, задъхване при по-големи деца може да означава, че те имат хипертония.

Хипертонията, която не се диагностицира и лекува по време на детството може да разруши стените на съдовата система и може да доведе до проблеми с жизненоважни органи като мозъка, сърцето, очите и бъбреците. Запомнете, хипертонията е за цял живот. Погрижете се за балансираната диета, редовната физическа активност и периодичните медицински прегледи на детето ви.

Холестеролът при децата - Повишеният холестерол е причина за натрупване на атеросклеротични плаки, които стесняват кръвоносните съдове и възпрепятстват снабдяването на кислород и хранителни вещества до мозъка или други жизненоважни тъкани. Обърнете внимание на здравословния начин на живот на вашето дете. Не може да попречите на децата да хапват с приятели любимите си хот-дог, пържени картофи, сладолед. Те може да са част от храненето, само ако имат балансирана и здравословна диета през останалото време. Важно е у дома да се приготвя подходяща храна за цялото семейство и да се показва на децата, че здравословното хранене е важно и вкусно.

Отделението по детска кардиология Департамент Сърдечно-съдова и гръдна хирургия при Анадолу Медицински Център осигурява диагностика, лечение и рехабилитация на пациенти с вродени или придобити сърдечни заболявания. Програмата по детска кардиология се подкрепя и от активна програма по детска сърдечна хирургия. Екипите от специалисти прилагат най-новите диагностични и хирургични технологии и методи за лечение и са ангажирани с подобряване живота на пациентите и през възстановителния им период.

„Предлагаме персонализиран подход на диагностика и терапия и лекуваме не само със знанията, опита и техника, но и от сърце, защото всеки човек, заслужава състрадание, доброта и уважение. За сърдечната ни грижа за сърдечното здраве на нашите пациенти, говорят самите те."

Повече за нас можете да научите на http://www.anadolumedicalcenter.bg/medical-speciality/thoracic-cardiovascular-health/