Оставиха в ареста шизофреник, опитал да убие майката на детето си
Оставиха в ареста шизофреник, опитал да убие майката на детето си / Дарик Варна, архив

38-годишен варненец, обвинен в опит да убие жената, с която съжителства, остава „на топло". Марчо Жеков, който на 16 септември тази година във Варна нападна майката на детето им, ще продължи да обитава ареста, след като Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд от миналата седмица, информират от пресслужбата на Апелативния съд.

Мъжът, опитал да убие жена си пред училище, бил шизофреник

Жеков е бил задържан близо да прободената от него жена, с която живеел и която е майка на дъщеря му. В хода на разследването вече са събрани многобройни доказателства, протоколи за оглед на местопроизшествие, за претърсване и изземване, за доброволно предаване, както и показанията на множество свидетели и очевидци на престъпното деяние. Жената е била прободена на пет места в гърдите и в корема. Жеков не е направил опит да се укрие, а е останал в лекия си автомобил, за да наблюдава ставащото.

По делото е приложена медицинска документация - единайсет епикризи, от които е видно, че за периода 2004-2015 г., и особено последните две години, обвиняемият е бил лекуван интензивно в психиатрично заведение с установена категорично диагноза „Параноидна шизофрения".

Събраните до момента доказателства обосновават предположението, че Жеков е автор на деянието, за което е привлечен като обвиняем. Опитът за убийство е тежко престъпление по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.

Наличните по делото писмени доказателства за психиатричното заболяване на обвиняемия обаче не са мотив за определяне на по-лека мярка за процесуална принуда, счита съдът. По делото е назначена Съдебно психиатрична експертиза, която трябва да бъде готова до 21 октомври. Само и единствено изследването на експертите може да установи дали Марчо Жеков е осъзнавал стореното от него и дали може да носи наказателна отговорност. С оглед безопасността на близките на обвиняемия, както и на реалната опасност ако е на свобода Жеков да се укрие, или да извърши и друго престъпление, съдът намира, че адекватна към настоящия момент спрямо Жеков е най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.