Държавата маха наказанията за малолетни, сменя ги с възпитателни мерки
Държавата маха наказанията за малолетни, сменя ги с възпитателни мерки / БГНЕС, архив
Държавата маха наказанията за малолетни, сменя ги с възпитателни мерки
89963
Държавата маха наказанията за малолетни, сменя ги с възпитателни мерки
Държавата маха наказанията за малолетни, сменя ги с възпитателни мерки
  • Държавата маха наказанията за малолетни, сменя ги с възпитателни мерки
  • Държавата маха наказанията за малолетни, сменя ги с възпитателни мерки

Държавата премахва наказанията за малолетни деца, нарушили закона, и закрива интернатите, в които са настанени младежи до 18 години с противообществени прояви.

Това предвиждат законодателни промени, представени днес от министъра на правосъдието Екатерина Захариева и подкрепени от омбудсмана Мая Манолова.

Вместо наказание, децата до 14 години ще бъдат възпитавани чрез специални мерки, като най-леката от тях е предупреждение, а най-тежката - настаняване в приемно семейство или възпитателен център за не повече от 1 година.

Обновеният закон трябва да влезе в сила в края на следващата година, а дотогава държавните институции трябва да направят оценка за бъдещето на всяко от общо 205-те деца, настанени в сегашните интернати.

Малолетен причини катастрофа

През 2015 година 5362 деца у нас са извършили престъпление. Около 1300 от тях са били малолетни. Най-честите престъпления са били кражба, пренасяне на наркотици, повреждане на имущество. От противообществените прояви най-много са били случаите на бягство от дома, просия и проституция.

С промените в закона малолетните деца и младежите между 14 и 17 години с по-леки престъпления вече ще се санкционират с пет вида възпитателни мерки. Първата от тях е предупреждение, обясни министър Захариева, и изброи останалите:

"Възстановяване на нанесените щети или личен труд, когато има пострадало лице. Другите възпитателни мерки са т.нар. задължения. Те може да бъдат редовно посещаване на училище, изпълняване на обществено полезен труд или други трудови задължения. Друга възможна мярка са забраните - за срок от 1 г. максимум, които могат да включват забрана за контакт с определено лице, забрана за посещаване на конкретни места, забрана за напускане на жилището и най-тежката мярка - специален надзор за 1 година".

Хванаха 12-годишен крадец

По-лекият вариант за най-тежката мярка ще бъде настаняване в приемно семейство, а в краен случай детето ще отива в някой от бъдещите възпитателни центрове.

Омбудсманът Мая Манолова постави като проблем положението на децата, настанени в сегашните интернати, докато приключи тяхното закриване, в края на 2017 година:

"Мизерни битови условия, насилие, наказания, които не са регламентирани, изцяло занемарен учебен процес, липса на всякакво лично пространство, на джобни пари, интернет. Затова ще настоявам за следните мерки: по време на преходния период да се извърши индивидуална оценка на всяко дете, което е настанено в специализиран интернат, и във всеки един случай, в който е възможно детето да бъде изведено от специализирания интернат, това да се направи, още преди законът да влезе в сила".

По-голямата част от възпитателните мерки ще бъдат налагани от съда, чрез специално обучени съдебни състави. Запазва се затворът в Бойчиновци, където се настаняват непълнолетни извършители на престъпления, а в момента там има 20 младежи.