Ако се повторят валежите от 2014 година, Добрич отново ще бъде наводнен
Ако се повторят валежите от 2014 година, Добрич отново ще бъде наводнен / Дарик Добрич,архив

При обилни валежи, като през юни 2014 година, Добрич отново ще бъде наводнен. Това призна зам.-кметът арх. Боян Коларов по време на отчет за свършеното по проекта за възстановяване на засегнатите от наводнението преди две години обекти.

По думите му рискът от наводнения остава заради промяната на климата, която води до все по-дълги сухи периоди, без капка дъжд и много интензивни валежи. „На годишна база количеството на валежите в нашата област се запазва, само че характерът и интензивността им е коренно различен”, коментира Коларов. Той даде за пример сухото лято тази година, последвано от два интензивни валежа, при които в рамките на 15 минути над града се изсипаха 21 литра на квадратен метър.

„Това е чудовищно количество от гледна точка на инфраструктурата, защото тя е проектирана да проведе например 20 литра на кв. метър в рамките на едно денонощие или поне на половин, а в нашия случай те идват за 15 минути. Затова казвам, че ако се повтори ситуацията от юни 2014 г., инфраструктурата отново няма да успее да поеме тези количества вода”, посочи зам.-кметът.

Толкова обилни валежи от 110 л/м2, както през 2014 година се случват рядко, но е задължително в следващите години да се работи за промяна на инфраструктурата, така че когато река Добричка прелее отново тя да не нанася щети. По поречието на дерето има достатъчно свободни зони, които могат да бъдат превърнати в зелени пространства и да поемат разливите на реката, когато се наложи, коментира Коларов. Той смята, че разливните зони трябва да бъдат проектирани в горната част на река Добричка, така че когато водата стигне към края на дерето, където са къщите на хората, тя да е достатъчно намаляла. Задължително е да бъде спряно и застрояването по поречието на реката.

Коларов допълни, че в рамките на 2-3 години може да се състави дългосрочен план за развитие, който да важи за всички кметове в следващите 50 години. Общинската администрация работи в тази посока, като в момента се проучва опитът на страни с дълъг стаж в борбата между сушата и водата, като например  Германия, Холандия, Северна Италия.

В новата оперативна програма „Околна среда” има резервирани суми за изграждане на системи за предотвратяване на наводненията, коментира от своя страна Даниела Милкова, директор на общинската дирекция „Икономическо развитие и европейски фондове“.  Тя подчерта, че  Добрич попада в обща водна система със съседни общини, затова е важно да се да се изграждат междуобщински хидросъоръжения, които да намалят риска от наводнения.

Милкова отчете успешното приключване на проекта „Възстановяване функционирането на обекти, засегнати от наводнението и осигуряване на превантивна инфраструктура в град Добрич”. Добрич е една от 10-те общини в страната, които сключиха договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за получаване на  безвъзмездна финансова помощ по линия на фонд „Солидарност” за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от наводненията от периода 19-23 юни 2014 година.   Със средствата по проекта в размер на 1 255 404 лева са ремонтирани 10 обекта, засегнати от наводнението.

Ако се повторят валежите от 2014 година, Добрич отново ще бъде наводнен
netinfo

Възстановено е мостовото съоръжение над коритото на река Добричка по ул.”Любен Каравелов”, корекцията на река Добричка в участъка от околовръстния път (посока с. Богдан) до посоченто мостово съоръжение, както и корекцията на река Добричка в участъка от мостовото съоръжение до включване на приток „Сердика”.
Възстановени са също площадно пространство и 6 улици в квартали "Север" - 1 и 2. Това са улиците "Иван Рилски", "Карвуна", "Климент Охридски", "Копривщица", "Кубадин" и "Стоил воевода". С реализирането на този проект е гарантирана добрата водопроводимост и са ограничени рисковете от наводнение в  Добрич.

Ако се повторят валежите от 2014 година, Добрич отново ще бъде наводнен
netinfo