Исландците избират име на детето си от официален списък
Исландците избират име на детето си от официален списък / Thinkstock/Getty Images

Исландците трябва да се съобразяват с държавните институции при избора на имена за децата си.

В страната има списък с имена, от които може да се избира и които са разрешени от регистрите за гражданско състояние, пише френският "Фигаро". Това е т.нар. Комисия за имената. Тя съблюдава дали имената са съобразени с традицията и исландския език.

Любопитна особеност на езика е, че фамилията се образува като към името на бащата се добавя наставка според пола на детето - sson за момчета и dottir за момичета.

Например ако един мъж се казва Сигурдур, фамилията на неговия син ще бъде Сигурдсон (сина на Сигурдур), а на дъщеря му - Сигурдурдотир (дъщерята на Сигурдур).

Този списък се обновява и обогатява с имена, така например на 21 септември комисията публикува 11 нови имена, сред които женските Луна, Хофдис, Ейлиф и мъжките Киран и Ейяр. Разрешено бе да се кръщават момичета с името Анджелина, стига ударението да е на буквата "и" според изискванията на исландската граматика.

Има надежда тази комисия да отпадне като архаизъм, за какъвто я считат исландските младежи. Ново обстоятелство са и многобройните имигранти, желаещи децата им да носят имена, съобразени с произхода им. Дали списъкът с имена ще остане ще се реши след парламентарните избори на 29 октомври.

Източник: БГНЕС