Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос и командирът на бунтовническата организация Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) Родриго Лондоньо подписаха историческо мирно споразумение, слагащо край на половинвековен конфликт, отнел живота на четвърт милион души, предадоха световните агенции.

Церемонията по подписването се състоя в конферентния център на колумбийския град Картахена в присъствието на стотици високопоставени лица, сред които генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, кубинския президент Раул Кастро, американския държавен секретар Джон Кери.

Сантос и Лондоньо, известен с бойния прякор Тимошенко, подписаха споразумението с писалка, направена от куршум, върху която беше врязана фразата "куршумите пишеха нашето минало, образованието - нашето бъдеще". После двамата си стиснаха ръцете. Всички присъстващи на церемонията, наброяващи над 2000 души, бяха облечени в бяло като символ на мира.

Сантос заяви след подписването, че споразумението ще помогне на Колумбия да спре убийствата и призова колумбийците да одобрят сделката на насрочения за 2 октомври референдум, който ще определи дали тя ще влезе в сила.

Лондоньо нарече Сантос "смел партньор" в постигането на споразумението, до което се стигна след четири години преговори, и определи сделката като "победа за колумбийското общество и международната общност".

Споразумението предвижда политическо участие на ФАРК, преходно правосъдие за военни престъпления, селски реформи, реинтеграция на демобилизираните бунтовници в гражданския живот.

Източник: БТА