Атолово 90 години по-късно
Атолово 90 години по-късно / община Стралджа

През последното десетилетие стралджанското село Атолово става център на родово-землячески срещи. Организирани винаги от кметското ръководство те се превръщат в повод за преглед на миналото, връщане към годините на голямото преселение, спомен за тежката съдба на дедите и признателност към създателите на Атолово.

Ако тази година беше по-различно то е заради отбелязване 90-годишнината от вписването на селото в регистрите на България. Подготвени за това пристигнаха наследниците на първите заселници. По-възрастните тихо разказваха спомените си на младите, учеха ги да запалят свещичка пред олтара в църквата. Цялото множество смирено и тихо остана в минутка мълчание и почит към благодетеля на Атолово митичния и щедър английски благородник лорд Атол. Името, което е познато и на младите , и на старите. И се произнася с еднакво уважение макар, че никой не е виждал и очите на този мъж, не знаят какъв е, , защо е направил жеста за непознатите тракийци. Още по-труден е въпроса има ли наследници лорд Атол, за да се направи връзка днес с фамилията. Да, има неизвестни, но по-важното е , че и на тази родово-земляческа среща фондацията „Спасете децата" и основателката й Еглантин Джеб , заедно с лорд Атол, президент на фондацията получиха подобаващо признание.

Венци пред скромната паметна плоча бяха поднесени от Атанас Киров, кмет на общината, от ОбС , от Стефан Сотиров, кмет на с.Атолово. В църквата, построена само с дарения на семействата, домакини и гости запалиха свещичка за здраве, трима свещеници- отец Евгени от Сливен, отец Йордан от Жельо войвода и отец Димитър от Стралджа, отслужиха празнична литургия.

Кметът на селото Стефан Сотиров проследи историята на бежанците преживяли нечовешки тегоби по време на преселението, споменати бяха всички фамилии от Беломорска Тракия и Гръцка Македония първи населили Атолово. Припомнено беше официалното откриване на селището през 1926г. в присъствието на самия Цар Борис ІІІ.

С уважение към предците, с поклон към създателите на селото, към множеството се обърна и кмета на общината Атанас Киров. Проследявайки някой от фактите по оземляването на преселниците, изграждането на т.н шеронови къщи, решаването на редица други въпроси свързани с изграждане на местната църква, приспособяването на измъчените бежанци в новите условия, той изрази възхищението си към мъжеството на тракийци и македонци, отправи послание към младите да помнят и пазят историята, да се завръщат в Атолово винаги когато могат, за да гори домашното огнище и за да се чувстват силни и горди наследници на истински българи.

Празникът, който уважиха още инж.Живко Ангелов, председател на ОбС, общински съветници, кметове на съседни села, спонсори, продължи с музика, песни и танци. За настроението се погрижиха ансамбъл „Златен клас" Зимница и фолклорната група при клуб „Дълголетие" Стралджа.